Hjem » 3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, udfordrende og grænseoverskridende at forhandle løn, men heldigvis findes der strategier, der kan hjælpe dig med en vellykket lønforhandling, så du opnår den løn, du fortjener.

Herunder guider vi dig igennem lønforhandlings processer. Med 8 skridt vejleder vi dig i forhandlingstekniske aspekter som for eksempel at kende dit anker, target og BATNA, samt hvordan du bedst sikrer langsigtet succes i forhold til dine karriereplaner. 

1. Lav grundig research

Inden lønforhandlingen bør du som sælger foretage grundig research for at kende lønniveauet i virksomhedens branche. Overvej, hvordan din erfaring og kompetencer kan bidrage til at løfte netop deres virksomhed og derfor gør dig fortjent til den løn, du efterspørger.

Du kan med fordel bringe tidligere resultater på banen for at understøtte, at dine ønsker stemmer overens med det arbejde, du leverer.

2. Strategi: Forbered anker, target og BATNA

Som udgangspunkt bør du gå efter et højt (men realistisk) tal, fordi din arbejdsgiver altid vil forsøge at forhandle din løn ned. Hav følgende tal parate:

Anker: Et beløb der ligger over dit mål.

Target: Den løn du går efter.

BATNA: (Best alternative to a negotiated agreement) Det laveste beløb, du kan gå med til.

Hvis du for eksempel ønsker en løn på 40.000 kr. (dit target), kommer du med et udspil til lønforhandlingen, der hedder 43.000 kr. (dit anker). Du har på forhånd forholdt dig til den laveste løn, du kan acceptere (BATNA), hvilket for eksempel kunne være 38.000.

Ved at have styr på alle tre dele kan du gå velovervejet til lønforhandlingen, og du slipper for at skulle sidde og overveje, om lønniveauet er acceptabelt for dig – du har allerede truffet en beslutning på forhånd.

3. Kend dit værd og øv dig

Forbered og finpuds dine stærkeste argumenter, der kan overbevise arbejdsgiveren om dit værd. Du kan eventuelt sige dem højt eller øve dig med en bekendt. Hav også en mental eller fysisk liste klar med dine salgsresultater og andre milepæle.

Foreberedelse er vigtigt i forhold til lønforhandling, for hvis du kan smide konkrete resultater og argumenter på bordet, bliver det sværere for arbejdsgiveren at modsige dig.

4. Brug dine salgsevner

Sælgere er dygtige til at forhandle, og det kan du udnytte til lønforhandlingen. Brian Frode, partner og recruiter hos DEDIKATION, anbefaler: “Brug muligheden til at vise arbejdsgiveren dine evner som dygtig og effektiv salgsforhandler. Vis, at du kan bevare den gode tone og positive attitude og samtidig fremstå professionel. Gå aldrig med til arbejdsgiverens indledende bud, men forsøg altid at forhandle dig højere op.

Du skal selvfølgelig mærke efter og huske at stoppe, mens legen er god. Indimellem er der ikke flere penge i lønpuljen nu og her, og så må du gøre op med dig selv, om du kan acceptere niveauet. Du kan også overveje at acceptere lønnen mod at I allerede nu skriver ind i aftalen, at du skal stige med X antal kroner efter eksempelvis 6 måneder.

5. Timing

Når lønforhandlingen naturligt indgår i samtalen, bør du melde klart ud allerede der. For det første skal du aldrig takke ja til et job, uden at lønnen har været diskuteret først – og for det andet skal du ikke lade arbejdsgiveren udfærdige en kontrakt, hvis du har tænkt dig at komme med et modspil.

Kommer du først med et modspil til lønnen, når du står med kontrakten i hænderne, vil du blive oplevet som uprofessionel i forhandlingsøjemed, da det er et irritationsmoment for arbejdsgiveren, der nu skal have kontrakten tilbage og godkendt af direktøren. I sidste ende kan det så tvivl om dine evner som sælger og måske betyde, at du ikke får jobbet alligevel – eller at dine ønsker til lønnen ikke bliver mødt.

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

6. Undgå hensigtserklæringer

Hvis din arbejdsgiver til samtalen kommer med løfter, du ikke kan være sikker på, bliver indfriet, for at opveje en lavere løn (som eksempelvis firmabil, mødebooker, bestemte kunder eller andre fordele), så sørg for at få det skrevet sort på hvidt i kontrakten. Så undgår du uoverensstemmelser senere hen.

7. Vær tydelig om dine karrieredrømme

Hvis du har nogle specifikke mål eller drømme, du ønsker at opnå på længere sigt, så vær tydelig omkring det til samtalen. Det kan hjælpe arbejdsgiveren til at forstå, hvad du arbejder hen imod, og eventuelt hjælpe dig på vej til at komme i mål.

Karrieredrømme kan på sin vis også indgå i lønforhandlingen. Det kan være, du ønsker at gå fra mødebooker til Account Manager inden for 12 måneder. Hvis arbejdsgiveren kan garantere det (og er villig til at skrive det ind i kontrakten), så kan du måske lettere acceptere en lavere løn.

8. Vis dem, at du vil det

Der kan være fordele ved at bede om betænkningstid, inden du accepterer et tilbud, især hvis du oprigtigt er i tvivl. Dog foreslår Brian Frode: “Hvis du efter lønforhandlingen med sikkerhed ved, du ønsker jobbet, kan det være en effektiv strategi at ringe 3-4 timer efter mødet og fortælle dem, at du ikke behøver mere tænketid. At du gerne vil det, og at du synes, der er et godt match mellem dig som kandidat, jobbet og virksomheden.

På den måde viser du virksomheden, at de har taget den rette beslutning ved at tilbyde dig jobbet, og du er allerede godt på vej mod en god start i dit nye job.

  

Hos DEDIKATION snakker vi allerede løn i første samtale, som er en telefonscreening. Her forventningsafstemmer vi, hvad der realistisk i forhold til dine erfaringer, kompetencer og mål, så vi kan matche dig med den rigtige virksomhed. Kontakt os gerne, hvis du som sælger ønsker vejledning om lønforhandling eller jobskifte, så tager vi en god snak om dine muligheder. Du kan også læse mere om lønforhandling i denne artikel: “Lønforhandling: Sådan tilfredsstiller man både virksomhed og medarbejder“.

FAQ

Hvordan kan jeg forberede mig til lønforhandlingen?

Forbered dig ved at lave grundig research om lønniveauet i branchen, kende dit anker, target og BATNA samt have stærke argumenter for dit værd og salgsresultater. Det er vigtigt for at kunne overbevise arbejdsgiveren om, hvorfor du fortjener den ønskede løn.

Hvordan undgår jeg usikre løfter og sikrer mig skriftlige aftaler?

Undgå hensigtserklæringer fra arbejdsgiveren ved at få alle løfter skrevet ind i kontrakten. Det sikrer tydelige vilkår og undgår uoverensstemmelser senere hen. At have klare skriftlige aftaler er afgørende for at undgå misforståelser.

Hvornår er det rette tidspunkt at indlede lønforhandlingen under samtalen?

Meld klart ud om lønforhandling, når det naturligt passer ind i samtalen. Undgå at vente med modbuddet, indtil du har kontrakten, da det kan virke uprofessionelt. Timing er afgørende for at sikre en effektiv og vellykket lønforhandling.

Rekrutteringsydelser

U

Vurdering

Test, adfærdsprofiler, cases til brug i din rekruttering.

Rekruttering

Vi håndterer hele processen – eller kun det, du ønsker.

Onboarding

Få dine nye medarbejdere hurtigere i gang.

Outplacement

Diskret vejledning til medarbejdere i jobskifte.