Hjem » Projektledelse – Fra specialist til projektleder: Sådan håndterer du overgangen

Projektledelse – Fra specialist til projektleder: Sådan håndterer du overgangen

Skiftet fra specialist til projektleder kan føles uoverskueligt stort, når du skal have din nye hverdag til at fungere, og der er ingen genveje – det er et spørgsmål om hårdt arbejde, tålmodighed og ydmyghed.

Det kan være angstprovokerende at gå fra et trygt job som medarbejder til en ansvarsfuld stilling som projektleder, og henover natten kan det føles som om, du er kommet på dybt vand – for hvad ved du om økonomistyring, kvalitetssikring og ledelse?

“Der følger naturligt en række forventninger med rollen som projektleder, og når du er ny, kan det være svært at finde ud af, hvordan du skal leve op til dem. Samtidig går du som specialist fra at nørde med din faglighed til blive generealist – du skal pludselig have overblikket og overlade detaljerne til nogle andre,” forklarer Brian Frode, rekrutteringskonsulent hos DEDIKATION, og uddyber: “Det at miste forankringen og tilhørsforholdet til dine tidligere kollegaer kan føles som en stor omvæltning, og det gælder om at tage udfordringerne i opløbet, hvis du vil falde til i rollen som projektleder.”

Afklaring om din rolle som projektleder

Hvis du skal trives i rollen som projektleder, er det vigtigt, at du allerede fra begyndelsen (og gerne inden du starter) har gjort dig nogle overvejelser om, hvilken form for leder du gerne vil være. Hvordan vil du finde balancen mellem at styre teamet og være i øjenhøjde med dine medarbejdere og samtidig være en del af ledergruppen og alt, hvad det indebærer?

“Der er ikke nogen facitliste i denne sammenhæng, og du finder heller ikke balancen fra dag ét, men det er vigtigt, at du har en holdning til din rolle – og også at din holdning passer til din personlighed og dig som menneske,” forklarer Brian Frode.

Når du ikke længere er kollega – men chef

En af de største omvæltninger, når du går fra specialist til projektleder er, at du ikke længere er en del af det kollegiale fællesskab på gulvet. Pludselig bliver det dig, de andre brokker sig over, når deadline rykkes, og det kan være svært at håndtere – her er det vigtigt at huske, at det ikke er personligt, siger Brian Frode:

“Det er ikke dig som person, medarbejderne brokker sig over – det er projektlederen. Det er vigtigt, at du kan kende forskel, så du ikke tager de sure miner på dig, men i stedet holder dem på afstand og forholder dig professionelt til dem. Det betyder også, at du skal holde igen med de sociale arrangementer og give medarbejderne plads til at tale om dig og de andre chefer – du er ikke længere deres kollega, men du skal stadig være en leder i øjenhøjde. Én de kan stole på.”

Tålmodighed og ydmyghed

Når du skal finde dine egne ben i rollen som projektleder, er der ingen genveje. Det handler om to ting: tålmodighed og ydmyghed. Spørg erfarne ledere til råds, vær åben for at få feedback fra dit team og giv generelt dig selv mulighed for at lære og blive klogere.

“Helt grundlæggende handler det om at finde ud af, hvad der fungerer for dig, og det tager tid. Du skal gøre dine egne erfaringer, og du skal have mod på at udvikle dig undervejs,” afslutter Brian Frode.

Rekrutteringsydelser

U

Vurdering

Test, adfærdsprofiler, cases til brug i din rekruttering.

Rekruttering

Vi håndterer hele processen – eller kun det, du ønsker.

Onboarding

Få dine nye medarbejdere hurtigere i gang.

Outplacement

Diskret vejledning til medarbejdere i jobskifte.