Hjem » Året der gik – trends og tendenser fra året 2022

Året der gik – trends og tendenser fra året 2022

Et år med højkonjunktur satte en fed streg under 2022 som året, hvor der var langt mellem ledige kandidater. For flere virksomheder har det været en stor udfordring at finde nok hænder til de mange opgaver. Spørgsmålet er, om det bliver nemmere i 2023? Vi har kigget os over skulderen for at skue efter tendenser fra året der gik og ind i kikkerten for at se, hvad det næste år bringer.

Arbejdsmarkedet i 2022 tog en drejning, som de færreste nok havde set for sig i krystalkuglen, da vi kort forinden stod i en coronapandemi med mange ledige og flere brancher “på pause”. 

Men det skulle vise sig at gå rigtig godt med at få danskerne i job, da vi kom ud på den anden side. Faktisk så godt at arbejdsløsheden blev historisk lav i begyndelsen af året. Det var – og er fortsat – en udfordring at rekruttere nye medarbejdere til de mange ledige stillinger rundt om i virksomhederne.

Med usikkerheden som sigtekorn holder mange lønmodtagere vejret og beholder deres faste job og dermed den faste indkomst. Det spænder ben for virksomhedernes muligheder for at rekruttere nye medarbejdere. Enten er der ikke nogen ansøgere, eller også vælger den rekrutterende virksomhed at gå på kompromis og vælge en kandidat, der er lige ved og næsten inden for skiven.

Det kaldes for “den forgæves rekruttering” i en rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Og det begreb dækker over opslåede stillinger, der aldrig blev besat samt stillinger, der er besat med en anden profil, end den virksomheden egentlig ledte efter.

image

 

Rekordmange skiftede job

Samtidig med en rekord på arbejdsmarkedet hvor virksomhederne må kæmpe om medarbejdere, vælger Putin at invadere Ukraine. Snart efter er stigende gaspriser en realitet forfulgt af en høj inflation. Det er vores nye virkelighed, vores hverdag.

Inden vi nåede dertil, hvor usikkerheden har bidt sig så meget fast, at man som fastansat hellere beholder sit job trods eventuelle problemer med chefen eller utilfredshed over arbejdsopgaverne, slog arbejdsmarkedet en anden krølle på sig selv. 

For ud over den lave arbejdsløshed var der nu også rekordmange, der havde skiftet job i de første to måneder af 2022. I den periode var der nemlig 170.000 danskere, der startede i nyt job, hvilket er det højeste nogensinde ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det er 23 procent flere end samme periode året forinden.

 

LÆS OGSÅ: Stoleleg – aldrig har så mange danskere skiftet job

 

Stigende krav fra kandidaterne

For de danske virksomheder, der mangler medarbejdere, er der behov for at se på rekruttering med andre øjne. For med få ledige at vælge mellem gælder det om at finde dygtige hoveder, der allerede er i job. Det er dermed en nødvendig strategi, som danske virksomheder må omfavne, når de skal ansætte.

Midt i trængslen med at rekruttere på en anden måde end sædvanligt oplever vi hos DEDIKATION, at der er en tendens til, at kandidaterne sætter andre krav end tidligere. Det ses blandt andet ved, at kandidaterne har højere forventninger om løn og vilkår. 

Denne tendens så vi allerede i 2021, hvor ledigheden også var lav. Det gør det muligt for kandidaterne at være kræsne i forhold til løn, goder og arbejdsvilkår. Dengang lød analysen fra Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION:

“Hele situationen omkring Covid-19, hjemmearbejde og nedlukninger har fået en del mennesker til at hoppe af hamsterhjulet for en periode. Konsekvensen er, at flere ønsker ændrede vilkår i fremtiden, større fleksibilitet og måske endda nedsat arbejdstid.”

Dermed er den tendens stadig aktuel. Og der er kommet andre vilkår oven i hatten, som vi kommer ind på i det følgende afsnit. 

 

Sæt fut under ansættelsesprocessen

Hos Dedikation oplever vores kunder, at kandidater i højere grad trækker sig fra rekrutteringsprocessen. Der er fart på, og når der er rift om talenterne, får det den indflydelse, at kandidaterne ikke længere venter to til fire uger på et kontrakttilbud. Hvis processen er for lang, er der risiko for at kandidaten vælger at takke ja til et andet job. Det er bestemt ikke unormalt i disse tider, at kandidater er i proces flere steder. 

Det gælder derfor om at komme op i gear, når først du har fundet top tre i en rekrutteringsrunde. Indkald hurtigere end ellers til en ekstra samtale for at afklare, hvem der skal igennem nåleøjet og lande stillingen. Og skru op for goder og løn, hvis det er nødvendigt for at få aftalen med den potentielt nye kollega i hus.

For det er faktisk lønnen, der er mest afgørende, når kandidater leder efter et nyt job. Det viser Kandidatanalysen 2022 fra Konsulenthuset Ballisager, hvor de adspurgte svarer på spørgsmålet:

Hvad er vigtigst for dig, næste gang du søger nyt job?

Her er “lønnen er god” det svar, de fleste angiver. På anden- og tredjepladsen ses “jeg får gode kolleger” og “der er fleksible arbejdstider og work-life-balance.” 

 

image

 

Som det ses ovenfor, er lønnen det mest afgørende for alle de adspurgte aldersgrupper. Dog spiller gode kollegaer også en væsentlig rolle, mens det er meget lidt afgørende for de adspurgte, om virksomheden har et godt brand/omdømme, eller om virksomheden producerer kvalitetsprodukter. Med andre ord passer de adspurgtes svar ind i en tid med usikkerhed grundet inflation, energikrise og krig i Europa.

 

Hvad kan du gøre som virksomhed, der rekrutterer?

Som rekrutterende virksomhed kan du overveje at indføre en bonus for at motivere og fastholde dine medarbejdere samt vække kandidaters interesse. Som beskrevet i dette indlæg finder flere og flere danske medarbejdere det motiverende med udsigten til en pose ekstra penge. Og det er en holdningsændring, der er sket i den senere tid, da det tidligere har været upopulært med bonusser.

“Der er ikke længere grund til at tro, at bonusløn skaber grobund for uenigheder og konflikter mellem dine medarbejdere,” siger Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION og uddyber: 

“Tværtimod kan det være en god idé at overveje, om bonusløn er den vej, man som virksomhed skal gå for at sikre, at ens medarbejdere fastholder engagementet og motivationen for deres opgaver på den lange bane.”

Selvom der findes metoder så som bonusløn til at tiltrække kandidater, er det stadig en stor opgave at finde det bedste match mellem en kandidat og din virksomhed i en tid med højkonjunktur. Oplever du, at det er svært at håndplukke de kandidater, du er interesseret i, kan du bruge den ekspertise, vi har hos DEDIKATION. 

Vi kan hjælpe dig med hele rekrutteringsprocessen, og du kan også vælge at plukke nogle af de ydelser ud, du har brug for en hånd til. Det kan være alt lige fra at formulere jobannoncen, lave telefonscreeninger, udforme test, afholde jobsamtaler samt at onboarde jeres nye medarbejder. 

 

LÆS OGSÅ: Får du de bedste ansøgere til jobbet?

 

Virksomheder får brug for flere hænder fremadrettet

Med et tilbageskuende blik over 2022 er det også naturligt at kigge frem i tiden. For hvad bringer 2023 på arbejdsmarkedsfronten, og hvordan kan du forberede dig? Ifølge Rekrutteringsanalysen 2022 fra Konsulenthuset Ballisager tyder det på, at en del danske virksomheder skal ud og finde flere medarbejdere.

Til spørgsmålet om hvorvidt de adspurgte virksomheder forventer at have flere, færre eller et uændret antal ansatte næste år, svarer 54 procent, at de forventer flere ansatte. Det er især de store private virksomheder, hvor procentsatsen blandt de adspurgte er helt oppe på 62 procent. Inden for det offentlige er det dog kun 28 procent af de adspurgte offentlige virksomheder, der forventer flere ansatte i 2023.

Dermed tyder det på, at vi kan se ind i et nyt år med øget behov for medarbejdere særligt i den private sektor. Og er du en del af de virksomheder, der skal ud og have fat i spændende talenter, så er det med at smøge ærmerne op og stable alle de goder og fortræffelige vilkår sammen, du kan komme i tanke om, så du øger chancen for, at kandidaterne vælger netop din virksomhed som kommende arbejdsplads.

 

LÆS OGSÅ: Rekruttering i et glohedt marked – tre nye tendenser

Rekrutteringsydelser

U

Vurdering

Test, adfærdsprofiler, cases til brug i din rekruttering.

Rekruttering

Vi håndterer hele processen – eller kun det, du ønsker.

Onboarding

Få dine nye medarbejdere hurtigere i gang.

Outplacement

Diskret vejledning til medarbejdere i jobskifte.