Hvad enten du har været mange år i den samme branche, eller du er relativt ny, men aldrig rigtig har fundet din plads, kan et brancheskift være det der skal til for, at puste frisk luft i dit arbejdsliv. Læs med her og få et godt råd med på vejen til dit brancheskift.
Arbejder du ved et skrivebord til daglig, men drømmer du om at være mere ude i det fri hver dag – måske som friluftsvejleder? Der kan være mange gode grunde til at skifte tastatur og mus ud med gummistøvler og bogen om flora og fauna. Også selvom det kan være en udfordring at skulle bruge nogle andre kompetencer, end du er vant til.
En undersøgelse fra sommeren 2021 viser, at mere end hver tredje lønmodtager overvejer at skifte branche.
I undersøgelsen, der er lavet af YouGov for fagforeningen Business Danmark, ses det, at 22 procent af de adspurgte overveje brancheskifte i en ny funktion, mens 12 procent tænker på at skifte branche, men at forblive i samme funktion. Samtidig svarer seks procent, at de ønsker at stifte egen virksomhed i en anden branche.
Covid-19 gav os en realitetslussing
Selvom tallene umiddelbart lyder høje, er det måske ikke så overraskende, når man tænker på, at flere brancher har været hårdt ramt i en lang periode under Covid-19-epidemien, og dermed har de ledige jobs i disse brancher ikke ligefrem hængt på træerne.
Derudover har en stor del af danskerne været sendt hjem sammen med resten af familien, og det har måske fået flere til at reflektere over, om de har valgt den rette vej at gå – rent arbejdsmæssigt.
Men hvordan griber man et brancheskift an, hvis det skal lykkes bedst muligt? Det tager vi et kig på herunder – vi har nemlig et par gode råd i ærmet.
LÆS OGSÅ: Jobskifte – hvordan påvirker det mennesket at skifte arbejdsplads?
Hvad er din drøm?
Et godt sted at starte er at overveje: hvad vil jeg egentlig, hvis alt er muligt, og der ingen begrænsninger er? Skriv det ned, og se det for dig.
Ifølge avisen.dk, der har talt med Pernille W. Lauritsen, direktør i Coachinghuset Mindjuice, er det et godt sted at starte, fordi det er vigtigt at mærke efter i maven, hvad du har det godt med, før du “bare” kaster dig ud i et brancheskift.
Hvad spænder ben?
Er der noget, der forhindrer din drøm i at blive til virkelighed? Mangler du eksempelvis kompetencer inden for et særligt område? Eller virker det som en økonomisk mavepuster, fordi du måske kommer til at gå ned i løn? Kræver din drøm, at du skal flytte til et andet sted i landet eller i verden for at opnå målet? Fat igen pennen, og skriv dine udfordringer ned.
Tænk dernæst på din nuværende jobsituation og prøv at forestille dig selv lidt ude i fremtiden i det job. Får du nærmest fysisk ondt i maven blot ved tanken om, at du stadig er i en branche, du ikke længere ønsker at være i, så er det vist på tide at stoppe op.
Stik snuden indenfor hos den nye branche
Et andet godt råd er, at du så vidt muligt skal prøve at sætte benene indenfor i den nye branche. Se om der er vikarjobs, du kan søge, eller opsøg gode folk i dit netværk, der arbejder i branchen, og spørg om de har tid til en kaffeaftale.
Det bliver en anledning til, at du kan stille alle de spørgsmål, du går og tumler med – store som små – og dermed spore dig yderligere ind på, hvad du skal fokusere på for at opnå din drøm.
Bliv skarp på dine kompetencer samt dem du mangler
Du kan også overveje at få dig en mentor. Med en mentor får du en støtte, der kan se dit ønske om et brancheskifte lidt mere udefra. En mentor vil også kunne hjælpe dig med at undersøge, hvilke faglige og personlige kompetencer den nye branche kræver af dig.
Det er altid en god idé at være helt skarp på dine kompetencer, inden du mødes med mentoren. På den måde bliver du også mere klar over, hvilke kompetencer du har, men som du måske ikke har haft brug for i den branche, du er ved at forlade. I bedste fald ser du på dine muligheder med friske øjne.
LÆS OGSÅ: 3 råd der giver dig succes i dit nye job