#3/12 – Onboarding: Netværk og samarbejde

#3/12 – Onboarding: Netværk og samarbejde

En god begyndelse øger sandsynligheden for, at din nye medarbejder bliver hængende i virksomheden i længere tid, og derfor er det essentielt at systematisere onboardingen. Netværk og samarbejde er én ud af tre områder, der skal være styr på – læs med, og bliv klogere.

Læste du med i sidste uge, ved du, at “kultur og regler” er første skridt i onboardingprocessen. Dernæst kommer “netværk og samarbejde”, som vi kigger på i dag, og i næste uge kan du blive klogere på “resultater og kompetencer.”

“Netværk og samarbejde er to grundlæggende parametre for din nye medarbejders trivsel i virksomheden, og som leder er det dit ansvar, at vedkommende får den rette introduktion til både ledere og kollegaer,” forklarer Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION. “Det er så vigtigt, at du har lagt en god plan, og at du formår at tage imod den medarbejder, der træder ind ad døren med sommerfugle i maven.”

 

Netværk og samarbejde – hvordan og hvornår?

Som ny medarbejder i en organisation handler det om, at finde sig selv og sin plads mellem eksisterende medarbejdere, og her skal du hjælpe den nyansatte med at etablere en base, forklarer Thomas Laudrup:

“Du skal fremdyrke sociale rum, som medarbejderen kan tage plads i. Vedkommende skal føle, at han eller hun hører til i organisationen, og det sker lettest, hvis du muliggør relationerne. Som leder kan det være svært at få overblik over medarbejdernes netværk, men i så fald må du hente hjælp. Din nye medarbejder skal introduceres for både de officielle og de uofficielle netværk.”

Ifølge Onboarding Group viser målinger af netværk, at det er aktuelt at holde fokus her i minimum 6 måneder.

Samarbejde er ofte en stor del af det at være ansat i en virksomhed, og det kan være svært at gøre plads til en ny i flokken af en gruppe, der har arbejdet sammen i mange år, forklarer Thomas Laudrup:

“Som leder skal du facilitere samarbejdsprocesserne, så der bliver taget godt i mod den nye kollega. Modsat netværket, er der langt mere faglighed på spil i dette område, og her er det essentielt, at du sørger for, at din nye medarbejder kender spillereglerne og de forventninger, der stilles til ham eller hende – både i forhold til samarbejdet med den nærmeste leder, men også i forhold til de nærmeste kollegaer.”

Det er svært at måle på samarbejde, og de undersøgelser Onboarding Group har lavet viser, at der er stor variation og at det er et område, hvor du personligt skal være meget tæt på for, at opfange eventuelle udfordringer.

 

3 tips til netværk og samarbejde

Vil du være skarpere på at håndtere netværk- og samarbejdsprocesserne i dit onboardingprogram, kan du med fordel følge vores tre råd:

1) Udnyt de ressourcer der er til rådighed. Lad HR-afdelingen håndtere det praktiske og administrative, og uddan mentorer, der kan følge de nyansatte i en given periode. På den måde kan du fokusere på de områder, der hører ind under den daglige ledelse.

2) Kend dine egne forventninger. Onboarding handler om at få medarbejderen til at passe ind i virksomheden og den tildelte rolle, og det kan kun lade sig gøre, hvis du er 100% bevidst om dine forventninger til medarbejderen.

3) Tænk langsigtet. Se onboarding som en langsigtet investeringsstrategi, og involver dig i arbejdet med at skabe en stærk onboardingproces.

 

Har du endnu ikke forstået, hvorfor onboarding er så vigtigt for din virksomhed, så læs den første artikel i serien om onboarding – du finder den her

Del artiklen 

Del på facebook
Del på linkedin

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

Bare være ærlig!

Må du stikke en lille hvid løgn til jobsamtalen for at fremstå mere attraktiv, eller bør du altid holde dig til sandheden? Hos DEDIKATION har

KONTAKT OS

eller udfyld formularen herunder:

MENU

SIDSTE NYT

Bare være ærlig!

Må du stikke en lille hvid løgn til jobsamtalen for at fremstå mere attraktiv, eller bør du altid holde dig til sandheden? Hos DEDIKATION har …

Læs mere →

Få en effektiv hjemmearbejdsdag og nå dine mål! 6 gode råd til dig der arbejder hjemmefra

Covid-19 spænder endnu engang ben for manges arbejdsdag, og mens en stor del flytter ind på hjemmekontoret med ro i sindet, er det helt anderledes …

Læs mere →

Sælgeradfærd: Nøglen til succes (også når du arbejder hjemme)

En god sælger lander salget, men den bedste sælger får salget i hus sammen med tilfredse kunder. Ikke alle sælgere har det, der skal til …

Læs mere →