Har du skiftet arbejdspladsen ud, kan du forvente en periode på tre måneder, før tingene så småt begynder at falde på plads for dig. Vær tålmodig, giv dit nye job en chance og vær ikke bange for at træde ved siden af.
I Kandidatanalysen 2019 fra Ballisager, blev de adspurgte kandidater blandt andet bedt om, at tage stilling til hvor lang tid der gik, før de selv kunne løse deres kerneopgaver i en ny stilling – svarene fordelte sig således:
Gennemsnittet lå på 2,97 måneder, og det kan du med fordel have i baghovedet, når dit nye job dræner dig for energi, og du begynder at overveje, om du alligevel skulle være blevet i din tidligere stilling.
Med det sagt er det naturligvis ikke udelukkende dit ansvar, at du falder godt til. Der skal to til tango, og din nye arbejdsplads har også et ansvar. Det kan du bare ikke påvirke i nær så høj grad, som du kan med dit eget – så spørgsmålet er, hvad du selv kan gøre, og hvor meget du kan tillade dig at træde ved siden af i begyndelsen?
Alle nyansatte jokker i spinaten
“Som det første er det vigtigt at fortælle, at du som nyansat umuligt kan aflæse alle de `hemmelige´ koder og uskrevne regler med det samme. Det er uundgåeligt, at du kommer til at træde ved siden af – forhåbentlig sker det kun i det små,” forklarer Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION.
Men der er naturligvis ingen grund til bevidst at jokke i spinaten, så derfor kan du med fordel tage dine forholdsregler, når du starter et nyt sted. Som nyansat bliver du en del af en ny kultur, og her er det vigtigt at have antennerne ude og spille efter reglerne.
“Du bør altid være dig selv, og ikke være bange for at vise hvem du er, når du starter i et nyt job,” forklarer Thomas Laudrup og fortsætter: “Men i starten kan du med fordel være observerende og forsigtig med visse emner. Overvej om #MeToo-jokes falder i god jord, om din politiske holdning er relevant og hvor meget du deler ud af dit privatliv, før du kender dine kollegaer bedre.”
Derudover er der de helt praktiske ting. Man starter altid med at komme og gå til aftalt tid, og så kan du se, om det med f.eks flextiden fungerer for de andre, og efterfølgende implementere det lidt efter lidt. Arbejdsindsatsen skal naturligvis også stemme overens med din jobbeskrivelse, men pas på, at du ikke provokerer eller støder dine nye kollegaer ved, at arbejde hårdere og hurtigere end dem for at vise hvad du kan.
Kan fejl glemmes?
Som ny på jobbet skal du ikke beherske alt fra første dag. Det ved både du, dine kollegaer og din nærmeste leder. Det tager tid at lære, og det er som nævnt uundgåeligt, at der sker fejl og forekommer misforståelser. Når det er sagt, er det naturligvis essentielt, at du ikke begår den samme fejl igen og igen – så forsvinder overbærenheden.
Men når ingen forventer, at du lærer det hele inden for den første uge, hvad forventes der så? Det spørgsmål er essentielt hvis du vil falde til på din nye arbejdsplads, og hvis din nærmeste leder ikke selv indleder med en forventningsafstemning, bør du selv efterspørge den.
“Allerede efter de første arbejdsdage, skal du vide hvad der forventes af dig, samt hvornår og hvordan dine resultater måles. Få en afklaring med din leder, så du ved hvad du har at gå efter,” siger Thomas Laudrup. “Når du efter nogle uger har lært virksomheden og kulturen bedre at kende, og dine arbejdsopgaver begynder at falde på plads, kan du med fordel bede om en opfølgning. Et kort møde med din leder, hvor du får en afklaring på om du lever op til forventningerne – både jobmæssigt og personligt.”
Forventningsafstemning og -opfølgning er alfa og omega for om du falder til på arbejdspladsen, og det er vigtigt, at du er åben og modtagelig for kritik, så du kan justere – og i sidste ende få succes i dit nye job.
Vil du have flere råd om at opstarten på en ny arbejdsplads, kan vi anbefale dig at læse artiklen: “3 råd der giver dig succes i dit nye job“.