Det hedder sig, at vi ansætter på det faglige og fyrer på det personlige. Men hvorfor ikke vende skuden 180 grader og ansætte på personlighed, så du slipper for afskedigelsen?
Faglighed er uundværligt, så langt er vi enige, men det er ikke det eneste parameter, du skal vurdere på, når du ansætter. I stedet kan du med fordel arbejde med mennesket i centrum. Sociale kompetencer og personlighed spiller nemlig en væsentlig rolle, hvis du skal finde den helt rigtige medarbejder. Rekruttering handler ikke kun om at ansatte den dygtigste; det handler om at ansætte den person, hvis faglige kompetencer OG personlige værdisæt stemmer overens med virksomhedens forventninger.
Derfor stiller vi i dag det helt store spørgsmål: Skal du gå efter mennesket eller evnerne?
Undgå rekrutteringsfælden
Overordnet er der to ting, der skal være på plads hos din nye medarbejder: de faglige kompetencer og de personlige kvalifikationer. Hard skills and soft skills. De færreste har problemer med at vurdere fagligheden til en jobsamtale, men til gengæld er der mange, der springer let henover kandidatens personlige og sociale kompetencer.
Og sikke en skam!
Tekniske færdigheder og høj faglighed er nemlig ikke lig med den rette personlighed til teamet. Eller med evnerne til at være en givende del af din virksomhed og indgå i det sociale fællesskab. Vi siger ikke, at fagligheden ikke er vigtig. Vi siger bare, at hvis du udelukkende kigger på de faglige kompetencer, er der en overvejende risiko for, at du styrer direkte mod fejlrekrutteringsfælden.
Og fejlrekruttering koster penge. Mange penge. Ifølge Randstad helt op til 500.000 kr. for én fejlrekrutteret medarbejder.
Du kan spare dig selv besværet (og pengene) ved at ansætte det rigtige menneske i første omgang. Den personlighed som går i spænd med resten af virksomhedens ansatte, og som kan byde ind og være en del af fællesskabet.
It’s that simple!
Men hvordan gør du?
De fleste kandidater er allerede på forkant med jobsamtalen, inden de møder op. De ved, hvad der skal ske, og hvad du vil spørge om – og måske har de endda indstuderet en række svar på de hyppigt stillede spørgsmål. Dét skal du udover. Du skal have kandidaten til at åbne sig, så du kan se, hvad der er bag facaden. Mærke personens værdier så du kan få en fornemmelse for, om personen passer ind i virksomhedens fællesskab.
Betyder det så, at du ikke længere skal kigge på fagligheden?
Selvfølgelig ikke!
Det er et spørgsmål om både og.
De faglige kompetencer skal være der. De fleste i hvert fald; nogle af dem kan måske læres hen ad vejen. Men én ting er helt sikkert: Vil du have en langtidsholdbar løsning, skal du finde en medarbejder, der passer ind i virksomheden på det personlige plan. En der går i spænd med resten af flokken. Vi vil til hver en tid sige, at du skal gå efter mennesket, ikke evnerne.