Hjem » Ledelse – Opsigelsen: Har du styr på begrundelsen?

Ledelse – Opsigelsen: Har du styr på begrundelsen?

Du kan ikke bare fyre en medarbejder efter forgodtbefindende – du skal have en reel begrundelse. Men hvilke kriterier må du egentlig begrunde en opsigelse med?

Når du skal træffe en beslutning om at opsige én medarbejder frem for en anden, vil der altid ligge en lang række overvejelser bag, og den endelige beslutning hviler på forskellige forhold – enten i virksomheden eller hos den enkelte medarbejder:

”Der kan være mange årsager til at afskedige en medarbejder, men det er ikke alle kriterier, du kan bruge som begrundelse,” forklarer Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION – ”lovgivningen regulerer, hvordan en opsigelse må begrundes, og hvis du ikke følger reglerne, risikerer du at skulle betale godtgørelse til den opsagte medarbejder.”

Begrundelsen for en opsigelse kan være saglig eller usaglig – vi tager et kig på begge begreber.

En saglig opsigelse – de begrundelser du gerne må bruge

Mange medarbejdere er underlagt funktionærloven, og her er det et krav, at en opsigelse skal være sagligt begrundet. Begrundelsen kan bunde i ét af to forhold:

  • Objektive forhold
  • Subjektive forhold

Objektive forhold kan eksempelvis være nedskæringer, omstruktureringer og organisationsændringer, mens subjektive forhold kan være samarbejdsvanskeligheder eller sygdom – og mens førstnævnte altid vil være en saglig begrundelse, er sidstnævnte en vurderingssag, forklarer Thomas Laudrup:

”Hvis der er tale om subjektive forhold, fx sygdom, performance eller samarbejdsevner, vil sagligheden blive vurderet fra sag til sag. Men skal du vælge mellem to medarbejdere, hvor den ene har 5 sygedage om året, mens den anden har 20, er det som udgangspunkt rimeligt at beholde vedkommende med færrest sygedage. På samme måde kan du vælge at afskedige én medarbejder frem for en anden på baggrund af uddannelse, kvalifikationer eller andre kriterier, der gør, at den blivende medarbejder kan bestride jobbet bedst.”

En usaglig begrundelse – de begrundelser du skal holde dig fra

Modsat de saglige begrundelser til en opsigelse er der de usaglige, og dem bør du altid holde dig fra. Det er en række kriterier, du ikke må lægge vægt på, når du skal vælge, hvem af dine medarbejdere, der skal afskediges – gør du det alligevel, risikerer du, at du skal betale godtgørelse til vedkommende efterfølgende.

De forbudte kriterier er:

  • Graviditet
  • Fravær pga. barsels- eller forældreorlov
  • Alder, køn, hudfarve, etnicitet, religion, politisk anskuelse, seksualitet eller handicap
  • Fagforeningsforhold

Som udgangspunkt er sygdom ikke et forbudt kriterie som begrundelse for en opsigelse, men det kan være det – nemlig hvis en langvarig sygdom kan betragtes som et handicap.

Er du usikker på, hvordan du skal håndtere den svære opsigelsessamtale, hjælper vi dig gerne med gode råd, vejledning og support – og hvis du vil give din opsagte medarbejder de bedste muligheder fremadrettet, tilbyder vi et målrettet og professionelt outplacementforløb for alle typer ansatte.

Rekrutteringsydelser

U

Vurdering

Test, adfærdsprofiler, cases til brug i din rekruttering.

Rekruttering

Vi håndterer hele processen – eller kun det, du ønsker.

Onboarding

Få dine nye medarbejdere hurtigere i gang.

Outplacement

Diskret vejledning til medarbejdere i jobskifte.