Jobsamtalen – sådan forbereder du dig bedst

Jobsamtalen – sådan forbereder du dig bedst

Er du blevet indkaldt til en jobsamtale til drømmejobbet, og er du i vildrede over, hvordan du lander jobbet til samtalen? Så læs med her og bliv klogere på, hvordan du forbereder dig bedst. 

Du kan søge nettet tyndt for gode råd til, hvordan du griber en jobsamtale an bedst muligt. I sidste ende handler det udelukkende om en ting: forberedelse. Hos DEDIKATION sender vi mange dygtige kandidater videre til samtaler, og vi ser igen og igen, hvad der virker for at lykkes med at score jobbet – og hvad der ikke gør. 

Derfor har vi valgt at samle al vores viden, så du kan blive klædt ordentligt på til din næste jobsamtale og lægge alle grundstenene for at lande det job, du drømmer om. For selvom du er hovedpersonen i dit eget liv og dermed kender din karriere, dine kompetencer og erfaring bedre end nogen anden, giver det alligevel god mening at forberede sig inden samtalen.

 

Vær ærlig i dit CV

Lad os starte med at spole en tand tilbage til steppet før, du bliver kaldt til samtale. Det er nemlig afgørende, hvad du skriver i dit CV. Og at det er sandt. En indkaldelse til et jobinterview sker ofte på baggrund af, at nogen har studeret dit CV og fundet det interessant. Derfor er det enormt vigtigt, at du har været ærlig hele vejen igennem med alle de detaljer, du giver om dine tidligere jobs, opnåede mål, resultater og indholdet i din nuværende stilling. 

Hvis du har følt det nødvendigt at pynte på sandheden for at blive indkaldt til jobsamtalen, så er det ikke sikkert, at der er et match mellem dig og jobbet. Den rekrutteringsansvarliges mål er at finde den kandidat, der både har motivation og evnen til at løse de pågældende arbejdsopgaver, og som kan se sig selv i virksomhedskulturen. Bliver du udvalgt på baggrund af evner, du ikke har, vil det både gå ud over dig og virksomheden, der spilder tid, ressourcer og penge på en fejlrekruttering.

Det kan godt være, at du mangler nogle kompetencer for at bestride den stilling, du søger, men så ved arbejdsgiveren det i det mindste, når du vælger at være ærlig i dit CV. Det kan jo være, at du er det mest optimale match trods dette. Det er muligt at tillære nye kompetencer, og det er din personlighed og indstilling, der fortæller arbejdsgiveren, om du er villig til at lære nyt.

 

LÆS OGSÅ: Bliv klædt på til jobsøgning

 

Din personlighed skal brænde igennem

Husk, at når du er indkaldt til en jobsamtale, er det fordi, virksomheden finder din faglighed interessant. Så når du sidder til samtalen, er et af formålene for virksomheden at lære dig som person at kende for at afkode, om du også passer ind socialt. 

Det betyder, at du skal være på, i det sekund du ringer på døren hos virksomheden, og når du bliver taget imod af en eventuel receptionist. Du bliver allerede målt her. Hvis du har overskud til at small talke lidt, imens du bliver fulgt hen til interviewlokalet, er det altid et plus. 

Denne skelnen til, hvem du er som person, vil højst sandsynligt fortsætte, når selve samtalen går i gang. Samtaler starter nemlig ofte med en opfordring til at fortælle om dig selv. Det bruger vi selv hos DEDIKATION.

”Når vi starter en jobsamtale med spørgsmålet ”fortæl lidt om dig selv,” er det, fordi det giver et indblik i, hvor kandidaten har sit fokus; starter vedkommende i privat regi, eller ligger fokus på tidligere stillinger – og samtidig er det en invitation til at brænde igennem med sin motivation og faglige begejstring,” siger Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION.

Det er med andre ord en del af jobsamtalen, som du kan øve dig på hjemmefra, så den sidder lige i skabet. På den måde skal du heller ikke sidde og overveje, hvilken vinkling du vil lægge på præsentationen af dig selv, idet du bliver spurgt. Du kan tage det fra hoften, ligesom du har trænet.

 

Forberedelse, forberedelse, forberedelse

Og apropos at træne hjemmefra og tage ting fra hoften, så er det at forberede sig til fingerspidserne inden en jobsamtale alfa omega. Forberedelsen kommer både i form af at tænke de svar igennem, du gerne vil give på de forventede spørgsmål, og derudover bør du også forberede dig i form af at vide så meget som muligt om virksomheden.

Den nemmeste måde er at lave en grundig research. Kig virksomhedens hjemmeside igennem. Hvordan er tonen? Humoristisk? Professionel? Har de nyheder, du kan læse, eller pressemeddelelser, så du kan blive opdateret på seneste nyt om virksomheden? Derudover kan du også kigge på virksomhedens sociale medie-profiler, hvis de er på LinkedIn eller Facebook. Det kan samlet set give et godt indblik i employer branding, og hvordan arbejdskulturen er.

En tredje ting, du kan gøre klar hjemmefra, er nogle spørgsmål, du kan stille virksomheden. Under de fleste jobsamtaler opstår der en pause, som du kan bryde med et gennemtænkt spørgsmål, og ellers er der sædvanligvis en anledning til sidst, hvor du opfordres til at stille spørgsmål, du brænder inde med. 

Det kan være spørgsmål som: 

  • Hvordan ser en arbejdsdag typisk ud?
  • Hvad er mulighederne for, at jeg kan udvikle mine kompetencer?
  • Hvilke sociale aktiviteter har I tradition for i virksomheden?

Det skal naturligvis være spørgsmål, du ikke allerede har fået svar på i løbet af samtalen, eller som du har kunne læse dig til i jobopslaget.

 

Finpuds dine tale- og lytteevner

Som et andet trin i din forberedelse vil vi anbefale, at du øver dig i at tale langsomt og tydeligt. Det kan være, du skal tale højt for dig selv hjemme i stuen eller foran en god ven. Husk, at det er ok, hvis der opstår stilhed under jobsamtalen, fordi du har brug for at tænke over et spørgsmål, du er blevet stillet.

Tænk på jobsamtalen som en dialog, du skal føre med de andre deltagere i samtalen. Det vil sige, at du også skal være god til at lytte til de spørgsmål og inputs, de andre kommer med. Det er nemlig gode egenskaber både at kunne være velformuleret og at kunne lytte, uanset hvilket job du søger.

Og når du alligevel er i gang med at øve dig hjemme, så tag et kig på din påklædning. Den bør være pæn, så du føler dig velklædt og kommer i rette stemning, men samtidig skal det være behageligt tøj, og ikke noget der eksempelvis strammer forkerte steder, så du føler dig ubehageligt til mode i den tid, samtalen foregår. Dertil skal du naturligvis sørge for en god personlig hygiejne forud for jobsamtalen, så der ikke er noget at sætte en finger på.

 

Hvad kan du forvente til 1. samtale?

Når du bliver en spiller i en rekrutteringsproces, kan der være flere runder af samtaler, du skal igennem. I så fald vil fokus være forskellig fra samtale til samtale. Derfor vil der være emner, der for eksempel er mere oplagte først at tage op til anden samtale frem for under det første møde.

Ved første samtale vil fokus typisk være på dine faglige kvalifikationer. Her er det vigtigt, at virksomheden kan mærke din motivation for de arbejdsopgaver, stillingen har at byde på. Derfor kan du med fordel forberede dig på at svare på spørgsmål om dine styrker og svagheder, hvilke typer opgaver du trives med, og hvilke du finder kedelige og umotiverende.

Du bliver højst sandsynligt spurgt, hvorfor du gerne vil arbejde hos virksomheden, og hvilke resultater du tidligere har opnået. Her kan det være en god idé at finde nogle succeshistorier frem fra gemmerne. Det kan du gøre ved at kigge på de kompetencer, du har valgt at fremhæve i dit CV. Tænk dernæst over en fortælling, der passer til hver af kompetencerne. Du kan bruge den såkaldte STAR-model til formålet:

Situation: Beskriv en tidligere opgave du har løst

Task: Hvad var opgaven (formål, mål, osv.)?

Action: Hvordan løste du den?

Result: Hvad blev resultatet?

Derudover vil nogle kandidater opleve at blive spurgt ind til forventninger om løn allerede ved første samtale. Det er altid godt at overveje din minimumsgrænse forinden, så du ikke sidder helt blank og ikke kan fremstamme et svar. Hvis du ikke har nogen idé, kan du forberede dig ved at undersøge, hvad lønniveauet er i den branche, jobbet hører under. Tænk også over hvilke goder der er vigtige for dig så som ekstra feriedage, betalt mobil eller lignende.

 

LÆS OGSÅ: Foregår jobsamtalen online? Det virtuelle møde kræver ekstra forberedelse

 

Hvad kan du forvente til 2. samtale?

Kommer du igennem det nåleøje, der fører dig videre til en anden samtalerunde, er fokus noget andet. Denne gang vil det typisk være mere på, hvordan du passer ind rent socialt på arbejdspladsen. 

Du kan derfor forberede dig på at svare på spørgsmål som, hvad en god leder er for dig, og hvad er en god kollega? Arbejder du bedst selvstændigt eller i samarbejde med andre? Og i forlængelse heraf: forestiller du dig at møde ind på kontoret hver dag, eller har du ønsker om flest hjemmearbejdsdage?

Desuden kan du blive spurgt ind til referencer fra dine tidligere jobs. Dem kan du få fra dine tidligere ledere og de kolleger, du har arbejdet tæt sammen med. Vælg de referencepersoner ud som er bedst til at gengive dine kompetencer og ved, hvordan du er at arbejde sammen med en til en. Husk at fortælle det til dine referencepersoner forud, så de er med på, at de kan blive kontaktet af den virksomhed, du er i proces med.

Alt i alt skal du sørge for at være ærlig, godt forberedt og ellers slappe af og være dig selv.

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Rekruttering af sælgere – do’s and don’t

Det kan være svært at rekruttere dygtige sælgere. Faktisk langt sværere end at finde en hvilken som helst anden medarbejder. Der er altid stor efterspørgsel ...
Læs mere →

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, ...
Læs mere →

2/3: Sælger – Vis virksomheden, at du vil have jobbet

Der er stor efterspørgsel på sælgere, og det betyder, du som sælger ofte har flere jobmuligheder og måske endda går til samtale på flere jobs ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt