Hjem » Tilbage fra ferie – fedt eller åh nej?

Tilbage fra ferie – fedt eller åh nej?

Ferien lakker mod enden, og arbejdet venter forude. Fylder det dig med forventningens glæde, eller får du hjertebanken og åndenød bare ved tanken?

Det kan være lidt af en omvæltning at komme tilbage på arbejde, når ferien er slut. Hoved, krop og sind har været på laveste gear, og nu venter bunker af arbejde forude. Spørgsmålet er, hvordan du har det med det; er det fedt at være tilbage, eller ville du bare gerne have en uge eller to mere uden arbejde – måske endda endnu mere?

Uanset hvad du føler for dit arbejde, når sommerferien går på hæld, kan du bruge det konstruktivt. Du kan optimere din arbejdsglæde og -indsats, eller du kan overveje, om det er på tide at finde et andet job.

Vi tager et kig på begge muligheder, så læs med og bliv klogere på, hvordan du bedst vender tilbage fra ferie.

Brug energien til at skabe en (ekstra) god arbejdsdag

Er du en af de heldige, der glæder sig til at vende tilbage til jobbet, så udnyt din energi til at komme godt fra start. Løsningen på store bunker af arbejde er nemlig ikke at arbejde hårdere og løbe stærkere – tværtimod reducerer du på den måde effektiviteten og danner grobund for stress.

Du skal derimod gribe efter de værktøjer, der kan hjælpe dig til en (endnu) bedre og mindre stressende hverdag, og en afsluttet ferie er en god anledning til at komme i gang. Vi har samlet et par råd, du med fordel kan følge.

1) Bliv tidsrealist

Mange af os oplever følelsen af stress og pres fra en travl arbejdsdag, fordi vi er tidsoptimister. Kan du ændre dit fokus og få mere tidsrealisme ind i hverdagen, vil du hurtigt mærke en forskel.

Du skal blive bedre til at:

  • planlægge de kommende uger og måneder
  • prioritere dine arbejdsopgaver på daglig basis
  • sørge for at gå hjem, når arbejdsdagen er slut.

Ingen bliver mere effektive af alt for lange arbejdsdage, men hvis du holder fokus og bliver bedre til at planlægge, vil du opdage, at du kan blive langt mere effektiv, selvom timerne er færre.

2) Udnyt at du er ude af rutinen

Uanset hvor glad du er for dit arbejde, vil du opleve, at du indimellem kører fast i ”plejer”. Med en god ferie i baghovedet og tre ugers fravær fra kontoret kan du med fordel gribe muligheden for at se på tingene med nye øjne.

Har du nogle opgaver, der altid giver frustrationer, er det måske nu, du skal overveje, om de kan løses på anden vis. Det kan også være arbejdsrutinerne, der skal have et gennemsyn og optimeres. Eller måske skal du afprøve det der værktøj, du altid har ønsket dig at integrere i din dagligdag.

Det er let at lade sig overmande af ubesvarede mails, men giv dig selv lov til at starte op i fred og ro, så hverdagen ikke tapper dine opladte batterier på første dag.

LÆS OGSÅ: Jobfesten fortsætter – nye tider for alle!

 

Er det nej-hatten, der sidder på feriehovedet?

Kan du ikke slippe følelsen af, at du bare gerne vil have ferie for evigt? Så stop op, og spørg dig selv hvorfor. Vær ærlig, og giv dig god tid til at besvare spørgsmålet. Det er ikke sikkert, at det er jobbet i sin helhed, der ikke fungerer. Måske er det specifikke opgaver, mennesker eller rutiner, du ikke trives med.

Uanset hvad er det vigtigt, at du reagerer på din mistrivsel. Grib ud efter nogle af de værktøjer, der kan hjælpe dig til en bedre arbejdsdag, eller overvej, om tiden er inde til at finde et andet job.

 

1) Find kilden til problemet

Er du generelt glad for dit arbejde, men har ferien gjort det tydeligt, at der er områder, der tager langt mere energi og overskud, end du har? Brug de første dage på at definere, hvad problemet er, og find ud af, hvad du kan gøre ved det.

Måske skal du ændre nogle arbejdsrutiner, måske skal du blive tidsrealist og måske skal du ganske enkelt droppe de lange arbejdsdage. Hvis du arbejder over, fordi du konstant føler dig bagefter, er der noget, der ikke stemmer – og det skal der gøres noget ved.

Kort sagt: Mærk efter, og gør noget ved det. Nu.

2) Skab små lommer af feriestemning

Hvad er det ved ferien, der gør, at du kan læne dig tilbage og lade op? Er det grillhygge med vennerne, en god bog, en telttur med familien eller masser af tid til at nusse i haven og lave ingenting?

Det er i sagens natur ting, du ikke kan inkorporere på dit arbejde, men du KAN have fokus på det i din hverdag. Sørg for at skabe små lommer med de aktiviteter, der giver dig energi. Det efterlader en øget mængde overskud, som du kan bruge effektivt på dit arbejde.

3) Overvej om du skal skifte job

August og september tegner sig for godt og vel 1/3 af alle de jobskifte, der sker på årsplan. Det er ikke helt uden grund – sommerferien er nemlig lige præcis det afbræk, der gør det muligt at mærke efter. Det er naturligvis ubelejligt, mens det står på, men det er værdifuldt på den lange bane.

Men inden du smider opsigelsen på chefens bord, bør du spørge dig selv, hvorfor du gerne vil videre. Mangler du udfordringer, og har du gjort det tydeligt overfor din leder eller organisation? Hvis ikke, er det muligt, at du kan få, hvad du drømmer om, der hvor du er – men det kræver, at du tager ansvar for din egen udvikling.

Trives du ganske enkelt ikke, og kan du ikke se en løsning på problemet? Så er der ingen vej udenom – så er et jobskifte nok den bedste løsning.

LÆS OGSÅ: 3 ting du skal overveje, inden du skifter job

Rekrutteringsydelser

U

Vurdering

Test, adfærdsprofiler, cases til brug i din rekruttering.

Rekruttering

Vi håndterer hele processen – eller kun det, du ønsker.

Onboarding

Få dine nye medarbejdere hurtigere i gang.

Outplacement

Diskret vejledning til medarbejdere i jobskifte.