...

Alternativer til lønstigning: Hvad er dine muligheder?

Alternativer til lønstigning: Hvad er dine muligheder?

Der er mange andre muligheder end penge i lønningsposen, der kan få din samlede indtægt til at stige. Det er værdifuld viden, specielt hvis du arbejder i en af de brancher, der blev hårdt ramt af den verdensomspændende Covid-19 nedlukning i starten af 2020’erne. Måske kan din arbejdsgiver ikke tilbyde flere penge, men der er givetvis andre værdier, de kan tilbyde dig.

Især i de virksomheder, hvor likviditeten er stram, vil det være oplagt at tænke i alternativer. Bare fordi der ikke er plads til højere løn, betyder det ikke, at du ikke skal tage en lønforhandling. Hvis du kan være lidt kreativ, er der mange andre alternativer til løn.

Lad dig inspirere af nedenstående muligheder for at forhandle mere værdi i lønningsposen end blot kontanter. Nogle af forslagene vil passe perfekt til dig og din situation, mens andre er mere afhængig af branche, type af virksomhed, offentlig eller privat arbejdsplads.

Typer af alternativer

 • Bonusser
 • Fleksible arbejdsforhold
 • Uddannelse og udvikling
 • Ferie og fridage
 • Sundhedsforsikringer, pensionsordninger
 • Forfremmelser, projekter og ansvarsområder
 • Avis-/telefon-/internetabonnementer
 • Betalt frokostpause
 • Løn under barsel
 • Firmabil
 • Fællesskabsaktiviteter

Lad os se på dem individuelt.

Bonusser

 • Engangsbonusser er baseret på individuel eller holdpræstation. Det kan være præstationer såsom at opnå bestemte mål eller at levere enestående resultater. En anden mulighed er at foreslå aktieoptioner, hvor du får mulighed for at erhverve virksomhedens aktier til en nedsat pris over tid, hvis du opnår visse mål.

Fleksible arbejdsforhold

 • Her er mange muligheder for at bede om fordele, der f.eks. tilgodeser din work-life balance. Det kunne være hjemmearbejdsplads, fjern- eller deltidsarbejde, eller måske forskudt arbejdstid, der kan være en attraktiv model for mange.
 • Jobdeling, coworking, jobrotation m.m. Der er et hav af forskellige konstellationer i kategorien fleksible arbejdsforhold. Hvad der passer til dig, afhænger af dine individuelle præferencer, dine kompetencer og din livssituation. Der er megen inspiration at hente i dette punkt at tage med til lønforhandlingen.

Uddannelse og udvikling

 • De fleste virksomheder kan godt se fidusen i at investere i medarbejderuddannelser og -udvikling. Hvis du selv kan pege på et område, hvor du gennem videreuddannelse kan opbygge nogle færdigheder og kompetencer, som vil gøre en positiv forskel for virksomheden, kan du allerede tale en god sag. Hvis du så oven i købet også har fundet et konkret forløb og kan fremlægge tidsplan, omkostninger og en plan for fravær til uddannelse, vil du garanteret få et ekstra plus i bogen.

Ferie og fridage

 • Uanset om du er ung, midaldrende eller ældre, vil yderligere ferie og fridage altid betyde genopladning af batterierne. Især i brancher, hvis produkter eller ydelser er meget sæsonbetonede, vil ekstra fridage i stedet for flere lønkroner i posen være et godt og brugbart argument.

Alternativer til lønstigning: Hvad er dine muligheder?

Sundhedsforsikringer, pensionsordninger

 • Udvidet dækning af sundhedsforsikring eller wellness-programmer er også ofte i spil i lønforhandlingerne. I mange tilfælde er det kun en ringe merudgift for virksomheden sammenlignet med, hvad det kan betyde i sidste ende ved sygdom og fravær. For dig kan det derimod betyde virkelig meget, hvis du kan få dækket akut sygdom og/eller komme foran i køen til et privathospital, som du ellers ikke ville have råd til.
 • Selvom du allerede måtte have en betalt pensionsordning på dit arbejde, kan du fremlægge en større andel af indbetaling hertil som et forslag til mere i løn.

Forfremmelser, projekter og ansvarsområder

 • Hvis du er en af dem, der yder en kanon indsats i virksomheden og præsterer ud over det sædvanlige, vil det være naturligt at bringe en forfremmelse ind i snakken om løn. Især hvis du allerede har været igennem efteruddannelse og fået større ansvarsområder, vil det være relevant at tage op.
 • Du kan i samme forbindelse også bede om at komme i betragtning til spændende projekter eller overtage ekstra ansvarsområder, som kan bidrage til din faglige udvikling og jobtilfredshed.

Avis-/telefon-/internetabonnementer

 • Hvis du får bevilget et af disse abonnementer, skal du kun betale skatten af den totale værdi, mens virksomheden på sin side kan trække det fra i regnskabet. Det er således en win-win for begge parter, hvis du kan få det igennem.

Løn under barsel

 • Afhængig af de gældende lovpligtige regler for barsel kan der være noget at hente ved at forhandle en løn under barsel hjem. For fædres vedkommende kan der endda blive tale om barselsfri i det hele taget, hvis det ikke automatisk indgår i den aktuelle overenskomst.

Øvrigt

 • Betalt frokostpause, fri bil og fællesskabsaktiviteter i form af sociale begivenheder, teambuilding aktiviteter og/eller velgørenhedsarbejde kan være et positivt islæt og give en fornemmelse af en værdifuld arbejdskultur.

Læs også: Lønforhandling: Sådan tilfredsstiller man både virksomhed og medarbejder

Det er vigtigt, at du kun stiller krav, der passer til virksomhedens kultur og din position i teamet og ikke går ud over, hvad der er ret og rimeligt. Så vil dine lønkrav komme til at virke urealistiske.

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Rekruttering af sælgere – do’s and don’t

Det kan være svært at rekruttere dygtige sælgere. Faktisk langt sværere end at finde en hvilken som helst anden medarbejder. Der er altid stor efterspørgsel ...
Læs mere →

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, ...
Læs mere →

2/3: Sælger – Vis virksomheden, at du vil have jobbet

Der er stor efterspørgsel på sælgere, og det betyder, du som sælger ofte har flere jobmuligheder og måske endda går til samtale på flere jobs ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt