Vil du gerne imponere til jobsamtalen, er det bedste, du kan gøre at være godt forberedt. Det hjælper dig forbi nervøsiteten så hurtigt som muligt, så du kan vise den bedste udgave af dig selv.
Det kan være nervepirrende at gå til jobsamtale, og det er umuligt at forberede sig på alle spørgsmål på forhånd. Alligevel er der mange ting, som går igen på tværs af brancher og organisationer, og møder du velforberedt op, er du allerede godt på vej til din næste stilling.
Spørgsmålet er bare, hvordan du forbereder dig; hvad skal du lægge vægt på, og hvordan griber du bedst jobsamtalen an?
”Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at du er kaldt til samtale, fordi dit CV og din ansøgning viser, at du har de rette kompetencer til at bestride stillingen. Om ikke dem alle, så i hvert fald de fleste. Det vil naturligvis blive testet til jobsamtalen, men derudover er det mere et spørgsmål om at mærke dig som person – det er relationen mellem dig og din potentielt kommende arbejdsgiver, der skal testes,” forklarer Brian Frode, Partner hos DEDIKATION.
Med det i baghovedet skal du i gang med at forberede dig, og nedenfor har vi samlet 3 gode råd til jobsamtalen.
1) Vær opmærksom fra første sekund
Du tænker måske, at jobsamtalen først starter, når du sætter dig ved mødebordet overfor din måske kommende arbejdsgiver, men det er ikke helt sandt. Den starter allerede den dag, du bliver inviteret til samtalen, og den fortsætter, når du træder ind ad døren, henvender dig i receptionen og følges med intervieweren hen til mødelokalet.
”Du bliver vurderet fra første kontakt med virksomheden – eller med os – og derfor er det essentielt, at du tænker over, hvordan du gebærder dig. Hvordan præsenterer du dig selv i receptionen, hvordan forholder du dig i venteområdet og hvilke signaler sender du? Har du forberedt lidt small talk, hvis det bliver nødvendigt, og hvordan viser du din positive indstilling og naturlige interesse for virksomheden, inden selve samtalen starter?” spørger Brian Frode, der forklarer, at alt tæller.
Når det er sagt, så er den egentlige jobsamtale naturligvis omdrejningspunktet, og her kan du med fordel forberede dig på de to spørgsmål, der med stor sandsynlighed vil komme – i hvert fald ifølge Rekrutteringsanalysen 2017 fra Ballisager:
- Fortæl lidt om dig selv?
- Hvorfor har du søgt denne stilling?
Når du forbereder dit åbningssvar, skal du have in mente, at det sandsynligvis kommer til at forme den resterende samtale – så vælg dit svar med omhu.
”Når vi starter en jobsamtale med spørgsmålet ”fortæl lidt om dig selv,” er det, fordi det giver et indblik i, hvor kandidaten har sit fokus; starter vedkommende i privat regi, eller ligger fokus på tidligere stillinger – og samtidig er det en invitation til at brænde igennem med sin motivation og faglige begejstring,” fortæller Brian Frode.
Når du forbereder dig på jobsamtalen, er det vigtigt, at du ikke pynter på sandheden – læs artiklen ”Bare vær ærlig!,” og forstå hvorfor.
2) Vis interesse for virksomheden og stillingen
Du har sikkert hørt det før – at det er en god idé at forberede nogle spørgsmål til jobsamtalen. Og det er så sandt, som det er sagt. Du skal stille spørgsmål, og de bør afdække de ting, der betyder noget for dig – det fortæller Brian Frode:
”Stillingsopslaget er sjældent komplet, så spørg ind til KPI’er, budgettet, afdelingens størrelse, den interne kultur eller andet der har betydning for, om du vil lande godt i jobbet. Jobsamtalen handler ikke kun om, at vi skal finde ud af, om du er interessant for os – du skal også finde ud af, om vi er interessante for dig.”
Du skal altså se jobsamtalen som en dialog. Det er ikke et forhør, men en samtale mellem dig og din forhåbentlig kommende arbejdsgiver, og dynamikken opstår først, når du viser, at du er interesseret – og det gør du med relevante spørgsmål. For eksempel:
- Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud, og hvordan prioriteres opgaverne?
- Hvad er de vigtigste opgaver inden for de første 3 måneder/det første år?
- Hvordan måles mine resultater i stillingen?
- Hvad er mulighederne for intern udvikling?
- Hvordan er virksomhedens interne kultur?
Vil du give dig selv mulighed for at komme eventuelle tvivlsspørgsmål i forkøbet, kan du overveje at afslutte med at spørge, om der er ting, ansættelsesudvalget er i tvivl om angående dig som kandidat. Ønsker du en blødere afrunding, kan du i stedet spørge, hvordan den videre proces forløber, og hvornår du kan forvente at høre fra dem igen.
3) Forbered dine succeshistorier
Du er inviteret til jobsamtalen, fordi du allerede er vurderet fagligt kompetent til stillingen, og det er sket med udgangspunkt i de kompetencer, du har beskrevet i CV og ansøgning – og du kan roligt regne med, at der bliver spurgt ind til dem.
”Enhver dygtig interviewer vil bede om eksempler på, hvordan dine færdigheder er blevet anvendt i tidligere stillinger. Gør dig selv en tjeneste, og find dine succeshistorier frem, inden du skal til samtale,” siger Brian Frode.
Det er en forholdsvis enkel øvelse, hvis du tager dig den nødvendige tid. Find dit CV frem, gennemgå de kompetencer, du har fremhævet, og knyt en historie (eller flere) til hver af dem – du kan eventuelt brug STAR-modellen:
S(ituation): Beskriv en opgave fra et tidligere job
T(ask): Hvordan lød casen (formål, mål etc.)?
A(ction): Hvordan løste du opgaven?
R(esult): Hvilket resultat opnåede du?
Jo flere succeshistorier du har forberedt, jo lettere bliver det for dig at trække den helt rigtige op af hatten, når du bliver bedt om at underbygge dine kompetencer.
Jo højere stilling du søger, jo større er sandsynligheden for, at du skal testes til jobsamtalen. Læs artiklen ”Guide til jobsamtalen: Sådan forbereder du dig på tests,” hvis du vil vide mere om de mest almindelige testtyper.