Ledig eller jobfri? Situationerne, følelserne og what to do

Ledig eller jobfri? Situationerne, følelserne og what to do

Forestil dig, at du sidder til en stor fest med mennesker, du knap nok kender. Du er ikke særlig god til det der med small talk, men det forventes ligesom af dig, at du konverserer sidemanden.

Det er næsten lige så sikkert som amen i kirken, at du på et tidspunkt får spørgsmålet: ”Nå, og hvad laver du så til daglig?” (Underforstået: ”Hvad er din jobtitel?”). Og når du så lige for øjeblikket er ledig, har vi balladen. Hvad skal du svare?

I generationer har arbejdet og historien om, hvem vi er, været tæt forbundne. Ikke kun udadtil, men i høj grad også i forhold til din egen selvforståelse. Krifa udarbejdede i 2019 en rapport, der viste, at identificerer du dig med dit arbejde, har du også en højere arbejdslyst.

At blive ledig kan derfor være en udfordrende tid, men der er flere konstruktive tiltag, du kan sætte i værk for at håndtere situationen og arbejde mod at finde en ny beskæftigelse.

Alt det positive ved at være ledig

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Tænk på alle de aktiviteter, du nu har tid til, mens du eventuelt venter på at komme i beskæftigelse igen.

Start med at evaluere din økonomiske situation og få et klart overblik over dine udgifter, besparelser og eventuelle økonomiske forpligtelser. Hvis du har udsigt til kun at være midlertidigt ledig, behøver du ikke se spøgelser og dystre scenarier for din økonomiske fremtid.

Ledig eller jobfri? Situationerne, følelserne og what to do

Dernæst er der nogle helt konkrete tiltag, du med fordel kan bruge din jobfri tid på:

Opdater dit CV og profiler på sociale medier

Brug tid på at forbedre dit CV og dine profiler på sociale medier (LinkedIn, Instagram, jobcentersites etc.). Ofte har vi en tendens til bare at rundsende vores CV ukritisk, og pludselig er tiden gået, hvor vi faktisk i mellemtiden har fået flere kompetencer, som bør tilføjes.

Uddyb dine færdigheder, dine erfaringer og resultater fra tidligere jobs. Husk også at sortere i ”gamle” opslag og jobagenter på diverse søgesider. 

Styrk dit netværk

Ifølge Danmarks Statistik bliver godt 30% af alle jobs i Danmark besat via netværk. I små private virksomheder er tallet endda dobbelt så stort, viser undersøgelser. Derfor er det supervigtigt, at du fortsætter med at opretholde og udvide dit professionelle netværk. Ikke nok med, at det kan føre til deciderede jobmuligheder, det kan også give dig værdifuld information om ledige stillinger.

Efter- og videreuddannelse

I en situation med ledighed kan det måske være en idé at bruge tiden på at overveje, om det skal være nu, du skal skifte karrierespor. Eller opgradere dine færdigheder via efter- eller videreuddannelse inden for dit fag. Det viser også en kommende arbejdsgiver, at selvom du har været ledig, har du ikke trillet tommelfingre.

Der er et gammelt ordsprog, der siger, at “når én dør lukkes, åbner der sig tre nye”. Måske er det tid at gå ind ad en anden dør?

Oprethold en sund livsstil

Pas på din fysiske og mentale sundhed. Regelmæssig motion, en sund kost og tilstrækkelig søvn kan hjælpe med at reducere din usikkerhed for fremtiden.

På samme måde, som du kan bruge tiden på faglig opgradering af dine færdigheder, kan du også melde dig til kurser i personlig udvikling for at opretholde en høj grad af selvværd og selvtillid. Yoga, meditation, mindfulness … alt, hvad der fremmer en sund sjæl i et sundt legeme, vil styrke dig i din vej mod et nyt job.

Midlertidig beskæftigelse og/eller frivilligt arbejde

Hvis det er nødvendigt, kan midlertidig beskæftigelse være en måde at opretholde en indkomst. Det kan også være, du arbejder inden for et felt, hvor det kan lade sig gøre at være freelancer? Det siges, at det er nemmere at få et arbejde, hvis man i forvejen har ét. 

Du kan også overveje at deltage i frivilligt arbejde eller tage en praktikplads relateret til dit område. Det vil kunne hjælpe dig med at holde dine færdigheder ved lige og udvide dit netværk. Aktivitet af enhver art er bedre end stilstand.

Læs også: Hvordan tiltrækker man – og beholder – topkandidaterne i et marked med lav ledighed?

”Det er vigtigt at huske på, at det ikke nødvendigvis er de dårligste medarbejdere, der bliver afskediget”, siger Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION. ”Det kan være, det er de dyreste eller de nyeste. Specielt i krise- og nedgangstider er det meget almindeligt, at det er de senest ankomne eller dem, med de højeste lønninger, mange virksomheder skiller sig af med af nød”.

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Rekruttering af sælgere – do’s and don’t

Det kan være svært at rekruttere dygtige sælgere. Faktisk langt sværere end at finde en hvilken som helst anden medarbejder. Der er altid stor efterspørgsel ...
Læs mere →

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, ...
Læs mere →

2/3: Sælger – Vis virksomheden, at du vil have jobbet

Der er stor efterspørgsel på sælgere, og det betyder, du som sælger ofte har flere jobmuligheder og måske endda går til samtale på flere jobs ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt