Pynter du (lidt for meget) på sandheden?

Pynter du (lidt for meget) på sandheden?

En ansøgning handler om at sælge dig selv bedst muligt, så læseren bliver nysgerrig på din person. Men der er forskel på at sælge reelle kompetencer og på at oversælge – hvad gør du?

Er du superbruger af de nævnte it-programmer, kender du de store aktører i branchen og taler du både fransk og italiensk, som var det dit modersmål, så skal du selvfølgelig skrive det i din ansøgning. Kender du derimod kun programmerne overfladisk, og begrænser dit fransk sig til bonjour og merci, mens dit italienske mest handler om fodbold – ja, så skal du nok ikke overdrive dine evner i ansøgningen.

“En løgn er en løgn,” forklarer Thomas Laudrup, CEO ved DEDIKATION og fortsætter: “Selvfølgelig skal du fremstå så attraktiv som muligt, men som ansøger er det vigtigt, at du kender forskel på løgn og sandhed. Hvis du kun kender det respektive program overfladisk, så skriv, at du har stiftet bekendtskab med X, og at du ser frem til hurtigt at lære det bedre at kende – og slut så af med et eksempel på, hvordan du tidligere har lært at navigere i lignende programmer på kort tid.”

 

Er du bange for at oversælge dig selv?

Du skal ikke gå i den modsatte grøft og begynde en gemen underdrivelse at dine kompetencer, fordi du er bange for at oversælge. Tværtimod. Hvis du er skarp på et relevant område, skal du i den grad fremhæve det – men du skal gøre det på den rigtige måde, fortæller Thomas Laudrup:

“En ansøgning er ikke raketvidenskab. Der er ord, du skal undgå, og så er der ting, du skal dyrke. Når du vil fremhæve en specifik kompetence, så underbyg den med et eksempel. En konkret situation. Noget der beskriver, hvad du er god til, og hvordan du bruger dine evner på en måde, der kan overføres til den stilling, du søger.”

 

Så mange danskere lyver i deres CV

I 2016 undersøgte Deloitte, hvor mange danskere, der rent faktisk har løjet i forsøget på at få et job, og tallene taler for sig selv: Én ud af 14 danskere i arbejde indrømmer at have overdrevet deres kvalifikationer.

Særligt de unge under 30 år tager let på sandheden; her er det hver ottende, der indrømmer at have pyntet på CV’et, mens det samme kun gælder for én ud af 20 medarbejdere over 50 år. Men ét er at søge et job, noget helt andet er at leve op til forventningerne efterfølgende, afslutter Thomas Laudrup: 

“Hvis du får jobbet på baggrund af en løgn, risikerer du, at den rammer dig i hovedet med fuld styrke den dag, din arbejdsgiver forventer, at dine ikke-eksisterende kompetencer skal i spil. Hold dig til sandheden, hvis du vil lande på rette hylde.”

Tallene for de danskere, der har haft et afslappet forhold til sandt og falsk i deres CV, fordeler sig ifølge undersøgelsen således:

18-29 år: 12 %

30-39 år: 9 %

40-49 år: 6 %

50-59 år: 5 %

60+ år: 5 %

Del artiklen 

Del på facebook
Del på linkedin

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

Er det sælgers marked?

Arbejdsmarkedet er rødglødende, og den ene branche efter den anden melder om mangel på arbejdskraft. Dygtige sælgere er også kommet i høj kurs, og det

Fra krise til mangel på arbejdskraft

Mens ledigheden fortsat falder, skriger virksomhederne på kvalificeret arbejdskraft. De manglende hænder påvirker både økonomi, kunder og ansatte, og spørgsmålet er, hvad du kan gøre,

KONTAKT OS

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt:

MENU

SIDSTE NYT

Uopfordret jobsøgning – hvordan kontakter du bedst virksomhederne?

At søge et job uopfordret kommer med en række udfordringer, netop fordi det er uopfordret. Vi dykker ned i emnet og giver gode råd til, …

Læs mere →

Er det sælgers marked?

Arbejdsmarkedet er rødglødende, og den ene branche efter den anden melder om mangel på arbejdskraft. Dygtige sælgere er også kommet i høj kurs, og det …

Læs mere →

På bagkant af OL – hvordan sætter du DIT team?

3 x guld, 4 x sølv og endnu 4 x bronze ved det netop overståede OL. Men ingen kommer så langt uden et stærkt bagland …

Læs mere →