...

Pynter du (lidt for meget) på sandheden?

Pynter du (lidt for meget) på sandheden?

En ansøgning handler om at sælge dig selv bedst muligt, så læseren bliver nysgerrig på din person. Men der er forskel på at sælge reelle kompetencer og på at oversælge – hvad gør du?

Er du superbruger af de nævnte it-programmer, kender du de store aktører i branchen og taler du både fransk og italiensk, som var det dit modersmål, så skal du selvfølgelig skrive det i din ansøgning. Kender du derimod kun programmerne overfladisk, og begrænser dit fransk sig til bonjour og merci, mens dit italienske mest handler om fodbold – ja, så skal du nok ikke overdrive dine evner i ansøgningen.

“En løgn er en løgn,” forklarer Thomas Laudrup, CEO ved DEDIKATION og fortsætter: “Selvfølgelig skal du fremstå så attraktiv som muligt, men som ansøger er det vigtigt, at du kender forskel på løgn og sandhed. Hvis du kun kender det respektive program overfladisk, så skriv, at du har stiftet bekendtskab med X, og at du ser frem til hurtigt at lære det bedre at kende – og slut så af med et eksempel på, hvordan du tidligere har lært at navigere i lignende programmer på kort tid.”

Er du bange for at oversælge dig selv?

Du skal ikke gå i den modsatte grøft og begynde en gemen underdrivelse at dine kompetencer, fordi du er bange for at oversælge. Tværtimod. Hvis du er skarp på et relevant område, skal du i den grad fremhæve det – men du skal gøre det på den rigtige måde, fortæller Thomas Laudrup:

“En ansøgning er ikke raketvidenskab. Der er ord, du skal undgå, og så er der ting, du skal dyrke. Når du vil fremhæve en specifik kompetence, så underbyg den med et eksempel. En konkret situation. Noget der beskriver, hvad du er god til, og hvordan du bruger dine evner på en måde, der kan overføres til den stilling, du søger.”

Så mange danskere lyver i deres CV

I 2016 undersøgte Deloitte, hvor mange danskere, der rent faktisk har løjet i forsøget på at få et job, og tallene taler for sig selv: Én ud af 14 danskere i arbejde indrømmer at have overdrevet deres kvalifikationer.

Særligt de unge under 30 år tager let på sandheden; her er det hver ottende, der indrømmer at have pyntet på CV’et, mens det samme kun gælder for én ud af 20 medarbejdere over 50 år. Men ét er at søge et job, noget helt andet er at leve op til forventningerne efterfølgende, afslutter Thomas Laudrup:

“Hvis du får jobbet på baggrund af en løgn, risikerer du, at den rammer dig i hovedet med fuld styrke den dag, din arbejdsgiver forventer, at dine ikke-eksisterende kompetencer skal i spil. Hold dig til sandheden, hvis du vil lande på rette hylde.”

Tallene for de danskere, der har haft et afslappet forhold til sandt og falsk i deres CV, fordeler sig ifølge undersøgelsen således:

18-29 år: 12 %

30-39 år: 9 %

40-49 år: 6 %

50-59 år: 5 %

60+ år: 5 %

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Hvilke karrieremuligheder tilbyder et job som sælger?

En af fordelene ved at være sælger er de mange muligheder for at stige i graderne. Hvad enten du er ny i branchen eller allerede ...
Læs mere →

Hvad indebærer jobbet som sælger?

Alle kan blive sælger, men det er ikke alle, der kan blive en god sælger. Det kræver nemlig en hel speciel blanding af viden, færdigheder ...
Læs mere →

Hold dig skarp, hvis du fortsat skal være en dygtig sælger

Som sælger arbejder du i en konkurrencepræget og dynamisk branche i konstant udvikling. Der sker altid spændende ting, ny forskning dukker op, og teorier vinder ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt