Ét trick er det mest effektive, når du afholder jobsamtaler

Ét trick er det mest effektive, når du afholder jobsamtaler

Tale er sølv, tavshed er guld. Det gamle ordsprog har en vis pointe – særligt når det kommer til jobsamtaler – og hvis du kan holde tungen lige i munden, når du interviewer dine kandidater, mestrer du jobsamtalens mest effektive trick.

Landet over tilbydes kurser, e-bøger og guides til at afholde den gode jobsamtale. Forberedelse, kvalificerede spørgsmål, struktur og mange andre ting er blandt det, der anbefales til dig, der skal holde ansættelsessamtale. Vi har ikke et ondt ord at sige om de forskellige teknikker, der alle er en hjælpende hånd til at skabe en oplevelse. Men der én ting, der ofte bliver glemt, og hos DEDIKATION mener vi, at det er det absolut bedste trick.

Stilhed.

“Det kan være vanvittigt svært at tie stille, når du holder en jobsamtale, men det er en teknik, der giver dig så meget igen, så det er værd at øve sig i,” forklarer Thomas Laudrup, CEO og stifter af DEDIKATION, og fortsætter: “Stilhed er værdifuldt. Du presser kandidaten til at uddybe sit svar, fordi de fleste mennesker trives dårligt med stilheden. Det giver anledning til en mere dybdegående dialog, hvor du kommer ind under huden på kandidaten.”

Derfor er tavshed guld

Vi har en klar tendens til at fokusere på ordene, når vi kommunikerer, og en jobsamtale er som oftest en lind strøm af ord fra det øjeblik, kandidaten træder ind ad døren. Men når vi taler hele tiden, er der meget, vi ikke får med.

“Så snart du stiller et nyt spørgsmål, indikerer du, at emnet er afsluttet, og på den måde lukker du af for værdifuld information om kandidaten,” forklarer Thomas Laudrup. “Det første svar kommer tit hurtigt og i et lidt nervøst stemmeleje, men hvis du mestrer stilheden, giver du kandidaten tid til at tænke en ekstra gang over spørgsmålet. Tag dit lyttende blik på, lad stilheden synke ind og giv eventuelt kandidaten en lille nik, så vedkommende forstår, at du gerne vil høre mere.”

De mere dybdegående informationer, stilheden trækker ud af kandidaten, er ikke det eneste plus ved at holde munden lukket. I artiklen “Fremtidens ansættelsessamtale – når stilhed skaber overskud” af Bastian Overgaard, forklarer Anja Baker, afdelingsleder i Specialområde Hjerneskade Region Midtjylland og ekspert i Silent Co-creation, at stilheden skaber samhørighed og nærvær. At der undervejs i samtalen skabes ro og plads til, at viden om den enkelte kandidat bundfælder sig, ligesom stilheden giver plads til at reflektere over, om der er et match mellem kandidat og stilling.

Anja Baker har eksperimenteret med stilhed i jobsamtalen, og kandidaternes oplevelse af teknikken er også værd at have med i baghovedet: “Feedback fra kandidaterne er generelt positiv. Blandt andet, at det har været rart at kunne gå sine noter igennem i stilhed. At stilheden skaber ro i både kroppen og hovedet. Og at det frigiver overskud til at kunne spørge ind til arbejdspladsen. Samtidig hjælper stilheden med til, at kandidaten får sagt alt det, denne vægter vigtigt.”

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Januar er normalt højsæson for jobskifte – men ikke i år!

Nyt år, nyt job. Sådan har parolen som ofte lydt, når vi har ringet et nyt år ind. I år ser det dog anderledes ud. …

Læs mere →

Året der gik – trends og tendenser fra året 2022

Et år med højkonjunktur satte en fed streg under 2022 som året, hvor der var langt mellem ledige kandidater. For flere virksomheder har det været …

Læs mere →

Julen er hjerternes (og fællesskabets) fest

Julen står for døren, men inden klokkeklang og julesalmer lyder i det ganske land, vil vi gerne sende en hilsen til alle jer, der har …

Læs mere →