Sådan siger du fra under pres på arbejdet

Sådan siger du fra under pres på arbejdet

Er du typen, der altid siger ja til nye opgaver, uanset om du har tid eller ej? Det kan der være forskellige årsager til. Måske tror du, at folk omkring dig bedre kan lide dig, hvis du altid er villig og hjælpsom, – måske ligger dit selvværd i den lave ende af skalaen, – eller måske har du slet og ret svært ved at sige nej.

Du skal bare huske på, at hver gang du siger ja til andre på bekostning af dine egne behov, så siger du nej til dig selv. Det handler om at træne den muskel, der gør dig mentalt stærk til at sætte dine egne grænser. Som med alle andre muskler kræver det øvelse, men det er slet ikke så farligt at sige fra, hvis du lærer at gøre det på en respektfuld måde.

Der findes et udtryk, der hedder ”people pleaser”. Den grøft skal du ikke falde i, for så mister både du selv og andre omkring dig fuldstændig respekten for dig. Denne artikel giver dig tips og gode råd til at stå fast og sige fra på den gode måde.

Vær ærlig og sig det lige ud

Hvis du føler, at nogen er ved at træde ind over dine grænser, uden at du har givet dem lov, så sig det lige ud. Hvad enten det er en kollega eller din chef, så vær ærlig og sig direkte, at du ikke kan tage flere opgaver eller bytte en vagt. Hvis du går og murrer over det i flere dage, bliver det bare sværere at sige fra, og så ender du alligevel med at gå på kompromis med dine egne værdier.

Husk på, at hvis du siger ja til for meget på jobbet, må du ofte aflyse eller flytte private aftaler, som i nogle tilfælde er vigtigere end arbejdet. Det er sammen med venner og familie, du lader op til at have overskud på dit job. Hvis du er glad og har overskud, er det så ikke også nemmere at sige fra over for kollegaerne eller chefen?

Sådan siger du fra under pres på arbejdet

Forberedelse betaler sig

Som regel kommer de ekstra opgaver, når det brænder på, og når en deadline nærmer sig. Derfor bliver du ofte overrumplet og føler, at presset er ekstra stort, hvis det forventes af dig, at du svarer her og nu. Men det er helt legalt at sige ”Det skal jeg lige tænke over, giv mig en halv time” – eller ”Jeg skal lige igennem de opgaver, jeg allerede har liggende, før jeg kan give dig et svar”.

På den måde køber du dig tid til at forberede dig på, hvad du skal svare. Faktisk vil du opleve, at der er større respekt over for kollegaer og medarbejdere, der kan stå ved sig selv og blive på egen banehalvdel. I stedet for at kaste bolden tilbage til chefen ved f.eks. at sige ”Du giver mig også alt for mange opgaver”, så behold den på din egen banehalvdel og sig ”Jeg har ikke kapacitet til flere opgaver”, eller måske ”Med den tidshorisont kan jeg ikke nå det”.

Hvis du på den måde køber dig lidt tid, vil du også bedre kunne argumentere realistisk for, hvorfor du er nødt til at sige fra. Sæt nogle mål for, hvad du ønsker at opnå med den samtale, du senere skal have med chefen eller kollegaen, der beder om hjælp.

Læs også: Gode råd til dig, der drømmer om at skifte branche

Stå fast

Hvis dine omgivelser er vant til, at du bare siger ja, når du bliver bedt om enten en tjeneste eller ekstra arbejde, bliver du sikkert mødt med vantro og kritik, når du begynder at sige nej. Det handler ikke om dig og din beslutning, det handler først og fremmest om, at så må dine kollegaer eller chefen til at vænne sig til at gøre noget andet. Det er aldrig rart at skulle ændre en adfærd, man er vant til at udføre pr. automatik.

Tal eventuelt med din chef og dine kollegaer om, at hvis du siger ja til mere, end du kan overkomme, kommer det også til at gå ud over kvaliteten af arbejdets udførelse. Har man for meget at se til, mister man nemt overblikket, – og ikke mindst arbejdsglæden.

Hvis presset fortsætter, er det vigtigt, at du står fast og melder dine grænser ud igen. Føler du dig herefter ikke hørt, skal du måske til at overveje at finde nogle andre at være noget for. Med andre ord kan det være tid at finde et andet arbejde. Husk på, at du har krav på at blive behandlet med respekt.

Undgå stress ved at gøre din hverdag nemmere

Hvis du føler, at du generelt har for meget at se til, så tag temperaturen på din hverdag. Det er ganske få ting, du behøver at ændre for at få den store virkning:

  • Sænk kravene til dig selv og skær benhårdt igennem, når du prioriterer dine gøremål. Skær alt det overflødige fra, – der er mere, end du regner med
  • Tving dig selv til at holde pauser, overholde dine måltider, få din daglige motion og sæt samvær med familie og venner højt på dagsordenen
  • Lav en vurdering af, om du behøver lave radikale ændringer nu og her, eller om situationen realistisk bliver bedre på sigt. Hovedsagen er, at presset og stressen ikke fortsætter

Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION, har flere års erfaring med menneskelige interaktioner, og han har gjort sig følgende erfaringer: ”Husk, at det at sige fra over for din chef handler om at opretholde sunde arbejdsrelationer og sikre, at du kan trives i din rolle. Det kan din chef også kun være interesseret i. Hvis du siger fra med respekt og professionalisme, vil det gavne alle parter”.

Læs også: Lønforhandling: Sådan tilfredsstiller man både virksomhed og medarbejder

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Rekruttering af sælgere – do’s and don’t

Det kan være svært at rekruttere dygtige sælgere. Faktisk langt sværere end at finde en hvilken som helst anden medarbejder. Der er altid stor efterspørgsel ...
Læs mere →

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, ...
Læs mere →

2/3: Sælger – Vis virksomheden, at du vil have jobbet

Der er stor efterspørgsel på sælgere, og det betyder, du som sælger ofte har flere jobmuligheder og måske endda går til samtale på flere jobs ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt