Motiveret CV vs. motiveret ansøgning – Hvad fungerer bedst?

Motiveret CV vs. motiveret ansøgning – Hvad fungerer bedst?

Både et motiveret CV (curriculum vitae) og en motiveret ansøgning kan være effektive, men de tjener forskellige formål i en jobsøgningsproces. Hvad der fungerer bedst, afhænger af stillingen, virksomheden og de specifikke krav i jobannoncen.

Først skal vi lige have slået fast, hvad det er, vi taler om. Hvad er helt præcist et motiveret CV, og hvad er en motiveret ansøgning? Lad os kigge på dem hver for sig:

Motiveret CV

Indeholder typisk din uddannelsesmæssige baggrund, erhvervserfaring, færdigheder og kvalifikationer. Det adskiller sig fra et almindeligt CV ved at inkludere en kort motivation eller formålserklæring, der beskriver dine karrieremål og motivationen for at søge jobbet.

Fordelen ved et motiveret CV er, at det giver arbejdsgiveren en klar idé om, hvorfor du er interesseret i stillingen, og hvad du ønsker at opnå i din karriere. Det kan være en effektiv måde at vise, at du har gjort dig tanker om, hvordan din baggrund og kompetencer passer til stillingen.

Læs også: AI og automatisering: Hvordan ser fremtidens rekrutteringslandskab ud?

Motiveret ansøgning

Er et selvstændigt dokument, der ledsager dit CV. Den giver mulighed for at uddybe dine kvalifikationer, erfaringer og din motivation for at søge jobbet. Du kan bruge ansøgningen til at give eksempler på, hvordan dine færdigheder og erfaringer matcher de specifikke krav og forventninger i jobannoncen.

En motiveret ansøgning giver dig også mulighed for at gå i dybden med den viden, du har erhvervet dig om virksomheden og dens kultur. En kommende arbejdsgiver sætter stor pris på, at du har sat dig grundigt i forholdene, hvilket i nogen grad vil hjælpe til at differentiere dig fra andre kandidater.

Motiveret CV vs. motiveret ansøgning - Hvad fungerer bedst?

Måske en kombination?

I praksis kan det være en god idé at kombinere et motiveret CV og en motiveret ansøgning for at give en fyldestgørende præsentation af dig selv som kandidat. Husk dog at tilpasse begge dokumenter til den konkrete stilling og virksomhed, du søger hos, da det beviser dine bestræbelser på at forstå og matche deres behov.

Hvilket af de to dokumenter, der fungerer bedst, afhænger af virksomhedens præferencer og praksis i den pågældende branche. Det er naturligvis også vigtigt at sikre, at begge dokumenter er velstrukturerede og fejlfri for at øge dine chancer for at blive ansat.

Er der nye tendenser i fremtiden?

Det er der noget, der tyder på. Mathias André Jørgensen, der er rekrutteringskonsulent hos Jobindex, har for nylig foretaget et eksperiment, der har givet spændende resultater. Inden for bestemte fag som f.eks. IT-udviklere, serviceteknikere og ingeniører bad han kandidaterne stoppe med at sende motiverede ansøgninger og i stedet udelukkende skrive et motiveret CV.

Det bevirkede, at Mathias oplevede at få markant flere kvalificerede ansøgere, ja helt op til 20% flere. Så måske er det nye tider inden for rekruttering, hvor vi vil komme til at opleve, at den motiverede ansøgning bliver droppet på de svære profiler.

Selvom HR og ledere generelt har insisteret på at få motiverede ansøgninger fra alle ansøgere, anbefaler Mathias nu at droppe tendensen med at forlange motiverede ansøgninger fra gud og hver mand, som han udtrykker det. Han oplever i det store hele en klar forskel på mængden af ansøgninger, når han kun beder om motiverede CV’er.

Et argument imod kun at bede om et CV er, at der ikke er så store muligheder for at uddybe sin motivation for at søge den aktuelle stilling. Men Mathias har rigtig gode erfaringer med at ringe interessante kandidater op for at spørge ind til deres baggrund og motivation. Derved undgår han at fejlmatche kandidaterne til de søgte stillinger.

Læs også: Alternativer til lønstigning: Hvad er dine muligheder?

Den motiverede ansøgning er dog ikke helt død

Mathias understreger, at der er brancher, hvor den motiverede ansøgning er helt på sin plads. Hvis stillingen f.eks. kræver, at der skal skrives meget, er det naturligvis relevant at vide, hvordan kandidaterne formulerer sig på skrift. Så når det gælder jobs inden for marketing, kommunikation, kontor og jura er en motiveret ansøgning yderst relevant.

Konklusionen må være, at det skal give mening at bruge tid på motiverede ansøgninger, så hverken HR-chefen eller kandidaten skal spilde tid på unødige skriftlige anstrengelser. I disse tider med højt arbejdstempo og travlhed på alle områder af livet, har kandidaterne simpelthen ikke tid og overskud til at skrive lange ansøgninger.

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

Er den motiverede ansøgning død?

Den motiverede ansøgning er måske ikke den allermest eftertragtede metode til jobsøgning længere, men den er ikke sat fuldstændig ud af spillet. Nogle arbejdsgivere forventer

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Lønmodtagere vil gerne dele lønoplysninger med kollegerne

Spørgsmålet om at dele lønoplysninger med sine kolleger er ofte subjektivt og afhænger af flere ting. Dels af den enkelte virksomhedskultur, dels af den personlige
Læs mere →

Hvordan netværk og uopfordrede henvendelser stadig spiller en rolle

Personlige netværk og uopfordrede henvendelser spiller stadig en stor rolle i rekrutteringsprocessen. De kan ligefrem være afgørende for at sikre dig professionel succes. Dette emne
Læs mere →

Er den motiverede ansøgning død?

Den motiverede ansøgning er måske ikke den allermest eftertragtede metode til jobsøgning længere, men den er ikke sat fuldstændig ud af spillet. Nogle arbejdsgivere forventer
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt