Leder – det er dit ansvar, at opsigelsesperioden forløber godt!

Leder – det er dit ansvar, at opsigelsesperioden forløber godt!

Det at sikre en god opsigelsesperiode er en vigtig prioritet i forhold til dine medarbejderes trivsel. Det er også en mulighed for dig som leder til at vise dine medarbejdere, at du håndterer situationen professionelt. 

Uanset om en af dine medarbejdere har valgt at sige op, eller om du som leder har truffet beslutningen om opsigelsen, er der god grund til at sørge for, at tiden frem mod medarbejderens sidste arbejdsdag forløber så godt som muligt.

Hos DEDIKATION er vores holdning, at du som leder skal gøre dit bedste for at håndtere situationen så professionelt som muligt. Det vil blandt andet sige, at du skal kunne rumme de udfordringer, en opsigelse kan bringe med sig, også på trods af eventuel skuffelse, hvis medarbejderen selv har valgt at forlade virksomheden.

“Opsigelsesperioden kan være hård for medarbejderen at komme igennem, alt efter hvilken situation der er tale om. Det vigtigste for dig som leder er, at du gør plads til de følelser, medarbejderen nu måtte udtrykke. Og helt lavpraktisk bør du rydde plads i din kalender til at overtage eventuelle møder eller presserende opgaver fra medarbejderen,” siger Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION.

 

Store virksomheder tager bedst hånd om opsigelsen

En undersøgelse blandt ansatte, der er blevet opsagt, viser at en stor del oplevede, at opsigelsen blev håndteret ringe. 

Værst ser det ud, når en medarbejder er blevet opsagt fra sit arbejde i en offentlig institution. Det viser tal fra Konsulenthuset Ballisagers kandidatanalyse 2021, som omtales her. Som det ses i tabellen herunder, er opsigelserne blevet håndteret bedst i store private virksomheder, hvor 21% af de adspurgte mener, at opsigelsen i meget høj grad foregik professionelt. 

 

image

 

Start med at give de øvrige ansatte besked

For at sikre en god opsigelsesperiode er der nogle steps, du bør være opmærksom på. Og det bedste er at komme i gang hurtigst muligt, når nyheden er fordøjet. For når selve opsigelsesamtalen først er effektueret, kan tiden frem mod medarbejderens sidste arbejdsdag pludselig føles kort. Det er derfor vigtigt at få de praktiske foranstaltninger på plads.

En af dine mest vigtige gøremål er at give resten af medarbejderstaben besked. Sidder den pågældende medarbejder i et mindre team til daglig, kan det være en god idé at fortælle om opsigelsen mundtligt til teamet. De øvrige medarbejdere kan få en skriftlig besked, med mindre der er tale om en lille virksomhed.

Husk altid at vende med den pågældende medarbejder, hvornår beskeden skal ud i resten af organisationen. Måske har medarbejderen brug for lige at sunde sig lidt først, hvis vedkommende er blevet opsagt.

Er der derimod tale om et jobskifte fra din virksomhed til en anden, har medarbejderen måske allerede luftet det til sine nærmeste kollegaer, og det kan derfor være en god idé at melde klart ud hurtigst muligt, inden nyheden begynder at løbe på vandrørene.

 

To do listen

Hvis medarbejderen møder ind som sædvanligt frem mod sidste arbejdsdag, kan det være godt at lade tingene fortsætte som “normalt” så vidt muligt.

Derudover bør du som leder sørge for at følge op på:

1) Er der opgaver, der skal gives videre til en anden i organisationen? Måske opgaver som du ikke var klar over, medarbejderen (også) sad med.

2) En prioritering af hvilke opgaver der helst skal afsluttes af den berørte medarbejder.

3) Er det relevant, at medarbejderen deltager i møder, der kredser om fremtidige projekter, eller er medarbejderens tid bedre givet ud til at afslutte sine opgaver?

4) Tilbyd medarbejderen en evaluerende afslutningssamtale, hvis vedkommende har brug for det.

5) Har du opsagt medarbejderen, kan du overveje at tilbyde et outplacementforløb. Med et sådan forløb hjælper du medarbejderen videre i et nyt job ved at vedkommende får et nyt perspektiv på sine evner og kompetencer.

 

LÆS OGSÅ: Outplacement: Vil du give din opsagte medarbejder de bedste muligheder?

 

Husk påskønnelsen den sidste dag: En gave og et på gensyn

Alt efter hvilken opsigelse der har været tale om, kan det være en fin afslutning på ansættelsen at holde en komsammen blandt kollegerne på den sidste dag.

Med en påskønnelse i form af nogle ord fra dig som leder samt en gave vil afslutningen på jobbet blive god for medarbejderen. Det er vigtigt, at medarbejderen føler sig påskønnet og ved, at han/hun vil blive savnet. 

Dermed er der også større sandsynlighed for, at medarbejderen forlader virksomhed som en god ambassadør, der kunne have lyst til at komme tilbage en anden gang.

 

LÆS OGSÅ: 5 tips til den svære samtale… (den gode afskedigelse)

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

Følg os på LinkedIn

Få information om karrieremuligheder og hold dig opdateret om jobmarkedet.

MENU

SIDSTE NYT

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, ...
Læs mere →

2/3: Sælger – Vis virksomheden, at du vil have jobbet

Der er stor efterspørgsel på sælgere, og det betyder, du som sælger ofte har flere jobmuligheder og måske endda går til samtale på flere jobs ...
Læs mere →

1/3: Sælger – du skal sælge dig selv til jobsamtalen

De fleste sælgere forbereder sig grundigt til kundemøder: De undersøger kundens behov, har kendskab til deres produkter, har forberedt en klar målsætning til mødet og ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt