Virksomheder vil beholde deres ansatte længere

Virksomheder vil beholde deres ansatte længere

Fra 2018 og til 2023 er der sket en stigning i gennemsnittet af antal år, en virksomhed ønsker at beholde en medarbejder. De adspurgte virksomheder i Ballisagers Rekrutteringsanalysen 2023 håber at fastholde en medarbejder i gennemsnitligt 6,5 år. Tallet i 2018 var 5,9 år.

Faktisk svarer hele 23% af de adspurgte virksomheder, at de gerne vil fastholde deres medarbejdere i længere end 8 år, hvor det samme tal i 2018 var 17%. Omvendt er besvarelsen på fastholdelse mellem 3-5 år faldet markant, hvor det i 2018 var 32%, mens kun 17% af besvarelserne i 2023 angav samme holdning.

Der er altså en helt klar tendens til, at en virksomhed gerne vil beholde sine medarbejdere længere end tidligere. I denne artikel vil vi kigge nærmere på årsagerne hertil og også give et par gode råd til at undgå medarbejderflugt generelt.

Erfaring og kontinuitet hitter hos en arbejdsgiver

Der er næppe nogen tvivl om, at du som arbejdsgiver sætter pris på medarbejdere med stor erfaring og kompetencer inden for deres felt. Netop det faktum, at medarbejdere bliver hos dig i længere tid, betyder også, at de opbygger dybere viden og erfaring inden for netop jeres specifikke branche.

Når medarbejderne kender jeres produkter og kan udføre alle processer med bind for øjnene, gør det dem mere værdifulde for virksomheden, idet det giver dem mulighed for at udføre deres opgaver mere effektivt.

Værdifuldt er det også for kontinuiteten og stabiliteten, at en medarbejder bliver i sin stilling i flere år. Jo oftere du kan undgå at skulle lære en ny medarbejder op, der også skal hjælpes op i fart rent produktivitetsmæssigt, jo flere omkostninger sparer du.

Udadtil er det også vigtigt med stabilitet og kontinuitet for at opretholde gode relationer med kunder, leverandører og samarbejdspartnere. Det sender et godt signal, at en virksomhed kan holde på gode medarbejdere, samtidig med at du undgår, at en medarbejder tager gode relationer med over i et nyt job.

image

Reduktion af omkostninger

Du har sikkert allerede erfaret, at det kan være en bekostelig affære at erstatte en medarbejder, der vælger at forlade virksomheden. Omkostninger til rekruttering og oplæring, nedgang i produktivitet, kollegaerne er ikke så effektive under indkøringsfasen … der er mange omkostninger forbundet med at ansætte en ny medarbejder.

Derfor forsøger virksomheder helt naturligt at undgå hyppige udskiftninger og at fastholde dygtige medarbejdere for bl.a. at reducere omkostningerne.

Til gengæld vil de udgifter, der er forbundet med at investere i medarbejderes udvikling og uddannelse, komme tifold tilbage. Når medarbejdere ser mulighed for vækst og læring, er de mere tilbøjelige til at blive i virksomheden.

Kultur og arbejdsmiljø

Virksomhedens kultur og ledelsespraksis spiller også en vigtig rolle i at fastholde medarbejdere. Hvis du skaber grobund for, at dine medarbejdere bliver i virksomheden i længere tid, vil der opbygges stærkere relationer og et mere positivt arbejdsmiljø. Det vil uvægerligt øge tilfredsheden og trivslen blandt alle dine medarbejdere.

Dine medarbejdere vil også i høj grad gå efter konkurrencedygtige lønninger, karrieremuligheder, gode fysiske rammer og muligheder for personlig og faglig udvikling.

Og endelig – husk, at når en af dine erfarne medarbejdere forlader virksomheden, vil han eller hun tage værdifuld viden og erfaring med sig.

Læs også: Alternativer til lønstigning: Hvad er dine muligheder?

Konkrete tip til fastholdelse af medarbejdere

Flere anerkendte firmaer har gennem tiderne givet deres bud på, hvordan du bedst holder på dine medarbejdere og undgår medarbejderflugt i større stil.

Garuda AS har i deres reviderede 2021-udgave ”Guide til fastholdelse af medarbejdere” flere gode og brugbare råd, der er lige til at implementere i din egen virksomhed. Baseret på en spørgeskemaundersøgelse udført af Beverly Kaye og Sharon Jordan-Evans er det helt tydeligt, at medarbejdere ikke altid kun fokuserer på lønnen.

Respondenterne skulle bl.a. svare på, hvorfor de blev i deres job. På en klar førsteplads kom svaret: ”Spændende, udfordrende eller meningsfuldt arbejde”. Først på en sjetteplads kommer lønnen i spil.

Helt konkrete råd får du af Market Manager Simon Østervig hos firmaet Ennova. Han har desuden nogle meget interessante betragtninger om ”Run-away” medarbejdere og ”Walk-away” medarbejdere.

Overordnet har han disse 5 råd til at undgå medarbejderflugt:

  1. Vær tæt på medarbejderne
  2. Vis medarbejderne tillid
  3. Fremhæv best practice
  4. Fokuser på virksomhedens formål
  5. Vær åben

Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION, konkluderer: ”Samlet set er fastholdelse af medarbejdere afgørende for at opnå succes på langt sigt, og det er en investering i organisationens fremtidige bæredygtighed. Alle virksomheder bør arbejde på at skabe en kultur, der værdsætter og støtter deres medarbejdere for at opnå disse fordele”.

Læs også: Fleksibilitet er det mest effektive fastholdelsesværktøj

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Rekruttering af sælgere – do’s and don’t

Det kan være svært at rekruttere dygtige sælgere. Faktisk langt sværere end at finde en hvilken som helst anden medarbejder. Der er altid stor efterspørgsel ...
Læs mere →

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, ...
Læs mere →

2/3: Sælger – Vis virksomheden, at du vil have jobbet

Der er stor efterspørgsel på sælgere, og det betyder, du som sælger ofte har flere jobmuligheder og måske endda går til samtale på flere jobs ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt