...

ChatGPT i jobansøgninger: Anbefales det?

ChatGPT i jobansøgninger: Anbefales det?

Brugen af ChatGPT og lignende AI-teknologier (Artificial Intelligence) er utvivlsomt kommet for at blive. Det anvendes allerede i stor stil af alle lige fra medieverdenen over reklamebureauer til private brugere i forskellige sammenhænge.

Men hvad siger virksomhederne til brugen af ChatGPT, når det kommer til udarbejdelsen af jobansøgninger? Det spørgsmål behandlede Konsulenthuset Ballisager i Rekrutteringsanalysen 2023, der er udarbejdet på baggrund af besvarelser fra 1.239 virksomheder.

Resultatet er helt klart: Kun meget få virksomheder synes, det er en god idé at bruge AI-værktøjer, når ansøgere udarbejder deres jobansøgninger.

Læs også: AI og automatisering: Hvordan ser fremtidens rekrutteringslandskab ud?

Kun få virksomheder støtter ChatGPT i jobansøgninger

Gennemsnitligt 40% af de adspurgte virksomheder vil slet ikke anbefale, at ansøgere bruger kunstig intelligens til udarbejdelse af deres ansøgninger. Laveste tilslutning har store private virksomheder med 37%, og den højeste tilslutning er offentlige virksomheder med 45%.

3% har svaret, at de ”i høj grad” vil anbefale AI til formålet, 19% ”i nogen grad”, og 38% ”i mindre grad”. Virksomhederne er dermed skeptiske vedrørende brugen af AI i jobansøgninger, og lægger vi alle besvarelserne sammen, er der 78% af virksomhederne, der anbefaler ingen eller moderat brug af AI til formålet.

Ansøgningerne mister simpelthen betydning for virksomhederne, hvis de har været igennem en ChatGPT funktion.

Et andet spørgsmål lød: ”Bruger I kunstig intelligens til screening i jeres rekrutteringsproces?”. Her er samtlige virksomheder, private som offentlige, helt på linje med hinanden, idet 97% svarer et rungende ”nej” til spørgsmålet. Virksomhederne bruger dermed stort set ikke AI i deres rekrutteringsproces.

ChatGPT i jobansøgninger: Anbefales det?

Andre overvejelser om brugen af ChatGPT

I betragtning af de meget markante svar på de førnævnte spørgsmål er det interessant at bemærke, at et gennemsnit på 28% af de adspurgte svarer ”Nej” til spørgsmålet ”Vil ansøgningen miste værdi, hvis jobsøgere bruger kunstig intelligens til at udarbejde ansøgninger?”. Og 27% svarer ”Ved ikke” til samme spørgsmål.

Det åbner trods alt en dør på klem for fremtidens ansøgere, der utvivlsomt vil følge med udviklingen og i stigende grad tage kunstig intelligens til sig – også i jobsøgningssituationer. Én ting er en analyse foretaget i juni 2023, noget andet er den fremtidige udvikling, som de færreste er lykkedes med at krybe udenom.

Læs også: Motiveret CV vs. motiveret ansøgning – Hvad fungerer bedst?

Hvis du alligevel hælder til ChatGPT for inspiration, når du skal skrive jobansøgninger, er der nogle overvejelser, du skal gøre dig i den forbindelse. Overordnet vil det altid komme an på konteksten og typen af job, du søger, om du får succes med brugen af AI:

Branche og jobtype

I de mere kreative brancher med fokus på teknologi kan brugen af ChatGPT eller lignende teknologier være mere acceptabel. Til gengæld kan det virke upassende i mere traditionelle brancher eller jobs, der kræver personlige interaktioner.

Understøttelse af evner

Hvis brugen af ChatGPT i din ansøgning kan understøtte dine evner inden for teknologi, kunstig intelligens og kreativitet, kan det være positivt. Her er det vigtigt at uddybe, hvordan det understøtter din ansøgning og de færdigheder, du tilfører jobbet.

Klar tale

Pas på, at brugen af ChatGPT ikke bliver til noget sludder og forplumrer klar og direkte tale i din kommunikation. Ansættelsesansvarlige vil stadig gerne se klare, velstrukturerede og autentiske ansøgninger.

Risiko for misforståelser

Der vil altid være en risiko for, at automatiserede tekstgeneratorer som ChatGPT producerer forkert information. Det er vigtigt, at du gennemgår og redigerer resultatet grundigt for at undgå misforståelser.

Autenticitet

Nogle ansættelsesansvarlige foretrækker autentiske ansøgninger, der direkte afspejler ansøgerens personlighed og færdigheder. Når du bruger automatiserede værktøjer, kan det give indtryk af, at ansøgningen er generisk.

Etiske overvejelser

Vær opmærksom på, at brugen af teknologier som ChatGPT i jobansøgninger også kan rejse etiske spørgsmål. Det er vigtigt at overveje, om det er passende i den specifikke situation.

Generelt er det vigtigt i denne diskussion at huske, at der ikke er en one size fits all-tilgang til spørgsmålet. Det er altid nødvendigt at veje brugen af AI op mod kulturen og normerne i den specifikke virksomhed eller branche, du søger ind i.

”Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at konsultere professionelle inden for dit felt eller netværk”, siger Thomas Laudrup, CEO hos DEDIKATION, ”Lad dem, der har erfaringerne, give dig rådgivning og feedback, inden du kaster dig ud i elementer i jobsøgning, du ikke er fortrolig med”.

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

MENU

SIDSTE NYT

Rekruttering af sælgere – do’s and don’t

Det kan være svært at rekruttere dygtige sælgere. Faktisk langt sværere end at finde en hvilken som helst anden medarbejder. Der er altid stor efterspørgsel ...
Læs mere →

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, ...
Læs mere →

2/3: Sælger – Vis virksomheden, at du vil have jobbet

Der er stor efterspørgsel på sælgere, og det betyder, du som sælger ofte har flere jobmuligheder og måske endda går til samtale på flere jobs ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt