...

Jobfesten fortsætter – nye tider for alle!

Jobfesten fortsætter – nye tider for alle!

På tre måneder er vi gået fra lavkonjunktur til højkonjunktur på jobmarkedet, og vores (alles) største udfordring, er mangel på ledig arbejdskraft.

Udviklingen på jobmarkedet har haft store udsving under corona – fra et jobmarked der gik helt i stå, til et marked der nu bugner med nye stillingsopslag. Det viser nye tal fra Jobindex, der har koblet antallet af nye jobannoncer sammen med relevante samfundssituationer under corona.

Som grafen viser, var der nogenlunde sammenhæng mellem forventet antal stillingsopslag og det aktuelle antal, inden nedlukningen i Italien og det efterfølgende danske pressemøde, hvor statsministeren lukkede Danmark ned. Begge dele fik antallet af indrykkede jobannoncer til at styrtdykke.

Herefter kom en langsom, men støt stigning frem mod sommerferien, hvor udskudte jobannoncer fik niveauet tilbage på det forventede niveau. For en kort stund, vel at mærke – det faldt igen henover sommeren. Efterhånden som genåbningen tog fart og vaccineplanen blev præsenteret, steg antallet af jobannoncer til over det forventede, og bortset fra en lille pause henover julen og årets første to måneder, har det være aktuelt lige siden.

Kort og godt: Siden uge 8 har antallet af indrykkede jobannoncer oversteget forventningerne med mere end 140%, og det ser ikke ud til at stoppe.

 

Hvad betyder det for os og for virksomhederne?

Den store jobfest betyder i sagens natur, at det er svært – rigtig svært – at finde ledig arbejdskraft i øjeblikket. For nok er der mange jobannoncer, men der er desværre meget få kandidater, der responderer på dem – jobindex.dk har et eksempel:

I februar 2021 søgte jobgiganten nye rekrutteringskonsulenter og modtog 120 ansøgninger. I maj/juni – med nøjagtig samme stillingsopslag – modtog de kun 30 ansøgninger.

Arbejdsmarkedet er altså på vej frem med en hastighed, hvor det er svært at følge med, og det stiller krav til dig, der mangler medarbejdere. Du skal være mere fleksibel med:

  • kvalifikationer
  • jobindhold
  • lønniveau.

Samtidig kan det blive nødvendigt at kontakte kandidaterne direkte (headhunting) eller lægge ekstra kræfter i brandingen af jeres virksomhed. Du kan, med fordel, også holde øjnene åbne og flytte fokus til andre kandidater – det handler ganske enkelt om, at du skal kigge bredere og måske følge vores slogan: Hire for attitude, train for skills! Det kan være nu, du skal have fat i det såkaldte grå guld, eller også er tiden inde til at give de unge og uerfarne muligheden? Det vigtigste er, at talentet er til stede og at personligheden er den rette – resten kan tillæres.

LÆS OGSÅ: Giver du guld til konkurrenterne? – eller: Tør du ansætte en nyuddannet?

Går det ikke lige op, hvis man kigger på hele perioden?

Har du de skeptiske briller på, sidder du måske og tænker om det ikke går lige op, hvis man sidestiller de manglende jobannoncer under den første nedlukning, med de ekstra der er på markedet nu?

Og jo – du er ikke helt galt på den. Som udgangspunkt, i hvert fald.

Kigger man på antallet af indrykkede jobannoncer, i forhold til det forventede antal annoncer over hele perioden, er det tydelig, at det er nogenlunde ligeligt fordelt. De jobannoncer der ikke blev slået op under nedlukningen, er i stedet blevet slået op nu.

Men ifølge Jobindex, er der intet der tyder på at det kommer til at ændre sig. Jobfesten fortsætter, og det er stort set alle brancher der mangler arbejdskraft. Det fortæller Kaare Danielsen adm. direktør i Jobindex til Finans:

”Vi ser en masse virksomheder, der satte projekter på hold det seneste år, og dem begynder de at starte op igen. Vi ser også, at især sælgere efterspørges. Det ser jeg som et tegn på, at der skal ske noget mere for virksomhederne.”

Du skal altså væbne dig med tålmodighed, hvis du søger ny arbejdskraft, og hvis du oplever, at du ikke får det antal ansøgninger, du plejer – ja, så er det ikke nødvendigvis dig, den er gal med. Men det kan være nødvendigt med en ny strategi og ændrede tiltag i rekrutteringsprocessen.

LÆS OGSÅ: Jobfesten er i gang

Del artiklen 

SE ANDRE RELEVANTE ARTIKLER

KONTAKT OS (Contact)

eller udfyld formularen herunder så kontakter vi dig hurtigst muligt (or fill out the form):

Contact US

or fill out the form and we will contact you as soon as possible

Følg os på LinkedIn

Få information om karrieremuligheder og hold dig opdateret om jobmarkedet.

MENU

SIDSTE NYT

Rekruttering af sælgere – do’s and don’t

Det kan være svært at rekruttere dygtige sælgere. Faktisk langt sværere end at finde en hvilken som helst anden medarbejder. Der er altid stor efterspørgsel ...
Læs mere →

3/3: Sælger – hav styr på lønforhandlingen til jobsamtalen

Når næste skridt i rekrutteringsprocessen hedder lønforhandling, er det afgørende at være forberedt for at sikre dine ambitioner og karrieremål. Det kan være både spændende, ...
Læs mere →

2/3: Sælger – Vis virksomheden, at du vil have jobbet

Der er stor efterspørgsel på sælgere, og det betyder, du som sælger ofte har flere jobmuligheder og måske endda går til samtale på flere jobs ...
Læs mere →

Kontakt os

eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt